Російська пропаганда напередодні виборів намагається погіршити українсько-польсь

28 вересня 2023, 15:19
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
147

15 жовтня в Польщі проходитимуть парламентські вибори.

15 жовтня в Польщі проходитимуть парламентські вибори. Багато експертів вважають, що їхні результати можуть значно вплинути на внутрішній та зовнішній курс розвитку Польщі. Безумовно, що російські пропагандисти використовують передвиборчу гонку для погіршення українсько-польських стосунків і лякають поляків значним впливом на результати виборів з боку українських переселенців, які тимчасово проживають у Республіці Польща.

Отже, чи мають право українці голосувати на виборах у Польщі? Здавалося б, відповідь на це питання є очевидною – ні не мають права. Однак, російська пропагандистська машина вже декілька місяців активно розкручує тему української присутності в польських виборах, розповсюджуючи по соцмережах фейки про те, що українці зможуть голосувати нарівні з поляками та обирати депутатів у Сейм. Адже біженці отримали документ PESEL. Напевно ця інформація має ще більше підбурити поляків проти українських біженців, які перебувають у Польщі, та, можливо, знеохотити польських громадян до участі у виборчому процесі.

Тим не менш, це зовсім не відповідає дійсності, адже наявність PESEL не надає особі право обирати владу або бути обраним до органів влади. Цей одинадцятизначний цифровий символ всього лише виступає ідентифікатором особи. Але, згідно голосувати на польських виборах мають право виключно громадяни Польщі. Тож українець отримує доступ до голосування тільки, якщо прийме .

Такими меседжами росіяни продовжують намагатися дискредитувати, як польську владу так і українців. Пропагандисти використовують тему виборів та тезу про «надто поблажливе ставлення» до українських біженців і що ними та війною польський уряд високі темпи інфляції. Російські пропагандисти хочуть посіяти паніку серед поляків, викликати скепсис до польської влади та неприязнь до українців. Мовляв, Варшава надто сильно допомагає українцям і у такий спосіб наражає поляків на небезпеку, оскільки росіяни можуть за це помститись. У такий спосіб росія втручається у внутрішні справи Польщі, щоб послабити підтримку України в Європі.

У спробі впливу на результат виборів і зміни політичної системи Польщі росіяни натискають на найболючіші для поляків теми. Пропагандисти хочуть поглибити невпевненість і турбулентність сучасного світу в інформаційному просторі, щоб дезорієнтувати виборців і демотивувати їх голосувати на виборах.

Майже всі партії Польщі, які пішли на парламентські вибори, виступають за коригування політики щодо України. Українське питання стало інструментом у жорсткому наративному протистоянні політичних сил. Однак, хто б не переміг на виборах у Польщі, громадяни дружньої нам країни знають, що Україна бореться за себе і за свободу й незалежність Польщі, тому поляки надалі партнерськи підтримуватимуть Україну у боротьбі з російським режимом та на шляху до членства в Євросоюзі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.