«Укренерго» на службі у олігархів

31 серпня 2023, 10:15
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
35
«Укренерго» на службі у олігархів

Або як «аварійна допомога» перетворюється на бізнес.

Якщо в енергосистемі трапляється надзвичайна ситуація, то аварійна допомога є виходом із ситуації. Але якщо аварійна допомога залучається постійно, то це вже не аварійна допомога, а бізнес. І це вже є імпортом електроенергії, який просто загорнутий в обгортку «аварійної допомоги».

Це і підтверджує остання заява представника «Укренерго» Кудрицького, де він прямо визнає, що «аварійна допомога» - це наслідок «нездорової ситуації на ринку електроенергії».

Відповідно летить у піч вічна версія і стара платівка «Укренерго», що саме населення винне у дефіциті,аварійній допомозі, бо не економить електроенергію. Зараз «легенда помінялась» і Кудрицький з «Укренерго» вже говорить про бізнес, який просто має платити більше за електроенергію, щоб трейдери імпортували електроенергію. Іще раз – бізнес має заплатити не 7-8 грн/кВт як зараз після липневого підвищення, а 10-11 грн/кВт.

«Потрібно дещо поправити регулювання на ринку електроенергії. Тому що нездорова ситуація, коли «Укренерго» залучає аварійну допомогу у сусідів, яка дорожча, а комерційний імпорт, який дешевший, не може зайти в систему через цінові обмеження на українському ринку», - каже Кудрицький.

Я вже мовчу, що Кудрицький «рамси попутав» і вказує нібито незалежному регулятору НКРЕКП, що потрібно переглянути ціни для бізнесу, прайс-кепи (граничні ціни).

При цьому зараз прайс-кепів (max 5600-7200 грн/МВт) вистачає, щоб за потреби укласти договір з компаніям із ЄС та імпортувати електроенергію. Довгостроковий контракт, а не викуповувати на біржі по «чуть-чуть» за більші гроші.

Отак, непомітно, «Укренерго» перейшло із світлої на темну сторону. Найбільший інтерес у імпорті електроенергії має компанія ДТЕК Рината Ахметова. Тому далеко ходити не треба, щоб побачити кого підтримує «Укренерго» і Кудрицький. І це явно не населення, не українці, не народ, а просто приватний бізнес. І така політика під час війни, а що буде у мирний час?

Взагалі історія із постійною «аварійною допомогою» викликає багато запитань. Не було потреби використовувати цей механізм так часто. Фактично, учасники ринку свідомо обмежували виробництво електроенергії для формування «трагічної картини» дефіциту в енергосистемі, залученні «аварійної допомоги». Та й в цілому був поставлений незначний обсяг електроенергії у вигляді «аварійної допомоги» - орієнтовно на 8 млн. євро.

Отож, «аварійна допомога» стала інструментом для маніпуляції. «Укренерго» традиційно відзначається гнучкістю «партійної лінії». Куде дме вітер – туди і буде ставити вітрила. Але бізнесу потрібно готуватися, що прайс-кепи будуть підвищувати і за електроенергію доведеться платити більше - до 10-11-12 грн/кВт. І населенню рано іще розслаблятися. Плани підвищення тарифів для населення у цьому році до 3,5-4 грн/кВт залишитись. В результаті народ як завжди заплатить двічі – за дорожчі товари і за світло у квартирі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.