Де російська нафта? В українському дизелі

21 серпня 2023, 13:03
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
23
Де російська нафта? В українському дизелі

Чому російська нафта Urals продається по 70-75 доларів? Чому доходи Росії від експорту дизелю і бензину зросли на 20%?

Чому російська нафта Urals продається по 70-75 доларів? Чому доходи Росії від експорту дизелю і бензину зросли на 20%?

І взагалі як все це вплине на дизель і бензин для українців, бо 90% дизеля і приблизно 40% бензину Україна купує у компаній, які перепродують російський дизель і бензин. Хоч по документах можуть везти із Кувейту, Марокко чи Сінгапуру.

Взагалі цікаво було бачити як приблизно 4-5 місяців тому із обріїв різко зникли питання російської нафти, дизелю, тіньового флоту танкерів, санкцій, збитків Росії та, зрештою, колапсу російської нафтогазової галузі. Як завжди зникли ці питання несподівано як і появились. Так як і появляються і зникають «карпатські мольфари» із прогнозами «завтра у Росії ведмеді вип’ють всю нафту».

Очікування мільйонів українців, що «іще чуть-чуть» і економіка, нафта і газ Росії завалиться – виявилися штучно створеним «фільмом». Але із українцями особливо нічого не сталося – вони просто «забули» про нафту, дизель і збитки Росії. Зате на зміну прийшло нове питання, яке хвилює свідомість українців – коли обвалиться рубль, як там у Китаї ставляться до Путіна, коли Бразилія вийде із БРІКс. Ну і F-16 ясне діло. Нічого не змінюється, все стабільно.

Причини такого жонглювання зрозумілі.

Але то таке. Повернемось до нафти і доходів Росії. Яка ситуація насправді?

1.      У 2022 році дохід Росії від продажу нафти, газу, вугілля, нафтопродуктів, інших енергоносіїв склали 383 млрд. дол. Такий високий показник – завдяки високим цінам на всі види енергоносіїв. У 2021 р. дохід складав 267 млрд. дол. Зазвичай дохід Росії становить 220-280 млрд. дол. Тому на 2023 рік дохід також буде у коридорі 250-280 млрд. дол.

Тобто, нічого не змінилось.

2.      Росія скоротила поставки нафти на зовнішні ринки, але збільшила поставки на свої нафтопереробні заводи. Як результат – збільшення експорту, поставок дизеля і бензину в інші країни світу на 15-20%. Росія отримає додаткові гроші за рахунок переорієнтації свого внутрішнього ринку на експортні потреби.

Не треба пояснювати, що це означає і більші доходи.

3.      Нафта Urals росте в ціні і зараз її купують по ціні від 65 до 75 дол. за барель. Санкції діють формально. Або не діють. Та й зрештою 40% російської нафти до Urals не мають відношення, на них санкції не поширюють і ціна на ці сорти стабільно були 70-80 дол.

Нафтові качелі ніхто не скасовував. А тому як тільки нафта знову піде вниз можна буде знову обговорювати кінець російської нафтової історії. Це для витончених любителів.

4.      Хоч я сьогодні і не про газ, але варто зауважити, що Росія завантажує газом свої хімічні заводи і завалює європейський ринок своїми добривами на фоні заводів у ЄС, які скоротили або зупинили свою роботу, бо газ дорогий.

До речі, можна до посиніння тикати пальцем у Саудівську Аравію, Індію чи Туреччину – від цього вони не перестануть координувати свої дії із Росією.

У всій цій історії з нафтою потрібно розуміти, що Україну і далі чекає ріст ціни на дизель і бензин. У ЄС вже дефіцит. Поки що бензин і дизель виросли в середньому 7,5-8,5 грн за літр. Найвища ціна на бензин і дизель – 57 і 58 грн за літр. Середня бензин і дизель – 54 і 52 за літр. А з такими темпами росту нафти і розхитування ринку до початку опалювального сезону, до листопада ріст іще може показати плюс 5-6 грн. До 62-63 грн за бензин і до 65-66 грн за дизель.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: цены на нефть
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.