Російська морська логістика: «всьо пропало»…

09 серпня 2023, 13:04
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
37

Роль морських дронів у війні Росії та України зростає - їх можуть використати проти найслабших точок у російській логістиці морським шляхом.

Такий висновок у сьогоднішньому огляді робить британська військова розвідка після серії атак російських кораблів українськими морськими дронами за останні півтора тижні. А саме – пошкодження великого десантного корабля «Олєнєгорскій горняк» у порту Новоросійська й танкеру SIG, а також атака на російські патрульні катери, коли вони супроводжували російське торгове судно «Спарта IV».

Британська розвідка відзначає, що хоча SIG і «Спарта  IV» – цивільні судна, росіяни вже тривалий час використовують їх для перевезення пального та вантажів військового призначення: «З 28 лютого 2022 року російські військові кораблі не можуть проходити через Босфор. Відтак російські сили у Сирії та Середземномор’ї стали дуже залежними від таких цивільних суден як SIG, «Спарта  IV» та деякі інші.  Атаки продемонстрували, що операції з морськими дронами стають все важливішим компонентом сучасної війни на морі і можуть використовуватися проти найслабших точок у російській логістиці морським шляхом».

Таким чином, авторитетне британське відомство констатує виникнення нової реальності на Чорному морі: росіяни не здатні захистити кожен свій військовий корабель чи цивільне судно у Чорному морі. Яке вони на зразок моря Азовського намагались перетворити у «внутрішнє море». (Це, звичайно, стосується тільки України – оскільки на інтереси трьох натівських країн – Туреччини, Румуній та Болгарії – у Чорному морі РФ завбачливо не зазіхає).

Що Росія і намагалась було продемонструвати після виходу із зернової угоди. Серія спільних операції СБУ і ВМС України проти російських кораблів поблизу берегів й у відкритому морі із використанням морських дронів довела що це не так. Буквально за декілька днів росіянам було наочно продемонстровано: для них більше немає безпечних місць на Чорному морі. Й «довга рука» України дістає кораблі РФ навіть у тих місцях, які росіяни вважали не досяжними для наших можливостей. А також помилково вважались ними й неприступними, бо Кримський міст і бухта у Новоросійську – це об’єкти з найвищим рівнем охорони.

Поки що реакція Росії на цю нову реальність залишається невідомою. Після практичної демонстрації можливостей України, скоріш за все, у Москві зрозуміли ступінь загрози для будь-якого російського корабля у чорноморській акваторії.

Як і те, що у них немає і в досяжній перспективі не з’явиться ефективних засобів боротьби з українськими надводними дронами. Бо першу успішну атаку на російські кораблі за допомогою безекіпажних катерів СБУ і ВМС України провели ще у жовтні минулого року, коли атакували російський флот просто у бухті Севастополя. Тоді пошкоджень зазнали чотири військові судна, у тому числі фрегат «Адмірал Макаров», з якого росіяни запускали ракети по території України.

Відтоді росіяни не змогли знайти скільки-небудь дієвих захистів проти цієї новітньої зброї. Це доводять нещодавні успішні атаки надводними дронами Кримського мосту і російських кораблів. В той час, як Україна продовжує вдосконалювати і посилювати можливості своїх морських дронів.

Тепер можливостей для подальших дій у РФ дві. Перша – зрозуміти, що всі її логістичні ланцюжки у Чорному морі є вразливими перед українськими атаками. І те, що вона вже не зможе вести переговори щодо зернової угоди з позиції сили.

Тому прийшов час зробити важливий «жест доброї волі» - погодитися на повернення до зернової угоди. Влучна нагода для цього якраз буде в кінці цього місяця: в останній тиждень серпня Владімір Путін домовився зустрітися зі своїм турецьким колегою Реджепом Ердоганом саме для обговорення умов повернення РФ до зернової угоди.

А друга можливість – продовжити по інерції  підвищувати ескалацію у Чорному морі. Можливості для цього у Росії є. Але тепер Москва побачила - можливості для болючих ударів у відповідь у України теж є. І відповідь не забариться.

Перефразуючи назву останнього роману Володимира Винниченко «Слово за тобою, Сталіне!», Київ може сказати російському керівникові - слово за тобою, Путіне!

Найближчі пару тижнів продемонструють, який же варіант дій обрав Кремль. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.