Польсько-українська співпраця проти російського агресора.

08 серпня 2023, 17:00
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
251

Від початку повномасштабної війни Республіка Польща є найближчим другом та союзником України

Від початку повномасштабної війни Республіка Польща є найближчим другом та союзником України: вона стала одним із лідерів за кількістю прийнятих українських біженців, передала сотні одиниць бронетехніки і навіть винищувачі, підтримала членство в НАТО, планує взяти активну участь у повоєнному відновленні тощо.

Зокрема, 24 лютого 2022 року через кілька годин після вторгнення росії Польща розгорнула дев'ять прикордонних пунктів для українських біженців і спочатку була абсолютним лідером за їхньою кількістю. Станом на сьогодні в Польщі зареєстровано майже 1 млн. біженців з України. При цьому Польща надає українським громадянам статус тимчасового захисту, що надає право на освіту, медичне страхування та обслуговування, доступ до ринку праці, соціальну допомогу, тимчасову посвідку на проживання. У червні минулого року Україна та Польща підписали кілька двосторонніх документів щодо співробітництва в оборонній галузі, енергетиці та регіональному розвитку, культурній сфері. Крім того, Прем'єр-міністр РП Матеуш Моравецький обіцяв, що Польща підтримуватиме вступ України до НАТО і докладе всіх зусиль, щоб Україні надали статус кандидата на членство у Євросоюзі. До кінця 2022 року Польща стала основним партнером України в експорті товарів – її частка склала 15,1%.

Щодо військової та гуманітарної допомоги. На даний час Польща передала Україні найбільше терміналів супутникового зв'язку Starlink – близько 15 тисяч. Також, наші сусіди поставили нам найбільше танків – понад три сотні (PT-91 Twardy, Leopard, Т-72). Крім цього, Варшава передавала бронетранспортери Rosomak, САУ Krab, ПЗРК Piorun, міномети M120 Rak, гелікоптери, дрони та інше озброєння й техніку. Польща є однією з небагатьох країн, які передали Україні винищувачі, хоч це й радянські МіГ-29 (14 літаків). Однак надати Україні американські F-16 Польща не може: за словами Президента РП Анджея Дуди, їх є не так багато, але Польща готова допомагати з навчанням українських пілотів. Польща також запропонувала Україні прийняти на лікування та реабілітацію 2,5 тисяч військових.

Загалом станом на червень п.р. обсяг польської допомоги склав 11 млрд. євро – близько 2% ВВП. «Я переслідую інтерес Польщі, який полягає в тому, щоб Україна дала відсіч російському агресору. Тому ми ухвалюємо рішення про військову допомогу. Ми виявили добросусідство, завдяки неординарному жесту з боку поляків ми здобули авторитет на міжнародній арені», – заявив Анджей Дуда.

У червні п.р. Сейм Польщі ухвалив резолюцію про членство України в НАТО. У тексті даної резолюції йдеться про наступне: - «З огляду на самовідданість українського народу та його суверенне право обирати власний шлях розвитку, Сейм Республіки Польща повністю підтримує європейські та євроатлантичні устремління України. Її війська стають все більш сумісними з силами НАТО і набувають досвіду на полі бою. Тому з військової точки зору вступ України до НАТО також буде вигідним для Альянсу».

Українські й польські народи за одну свободу, за обопільну незалежність наших держав, за нашу рідну Європу – наш спільний дім, і ми переможемо.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.