Українські морські дрони – вже на траверзі Новоросійська

04 серпня 2023, 11:09
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
32
Українські морські дрони – вже на траверзі Новоросійська

Після вдалих атак у окупованому Криму ці дрони дотягнулись до головного російського порту на Чорному морі.

Сьогодні вночі у Новоросійську пролунали вибухи. Спочатку про те, що цей порт атаковали беспилотники, написали російські телеграм-канали. Міноборони Росії перши декілька годин мовчало. І лише зранку офіційно заявило про атаку військово-морської бази Новоросійська двома українськими морськими безекіпажними катерами.

Отже, «довга рука» України на морі за допомогою морських безпілотників вже дотягнулась й до стратегічно важливих у війні об’єктів на території власне Росії. Попередні успішні атаки із використанням морських безекіпажних катерів були здійснені в Севастополі та на Кримському мосту. Так, у жовтні минулого року під час масштабної атаки морських дронів на Чорноморський флот у Севастополі пошкоджень зазнали чотири військові судна. Зокрема й фрегат «Адмірал Макаров», з якого росіяни запускали ракети по території України.

Після успішного удару по російському флоту просто у «міцно захищеному» Севастополі вразливість росіян на морі стала очевидною.

З часом з’ясувалось, хто організував цю атаку на кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті. Служба безпеки України була автором оперативного задуму цієї спецоперації,  розповів голова Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв’ю журналісту Дмитру Комарову в спецпроєкті «Рік. За кадром. Спецслужбіст». І додав, що унікальну спецоперацію, що пошкодила російські кораблі, СБУ проводила разом із ВМС України.

За даними джерел, успішну атаку морськими дронами на Кримській міст три тижні тому знову здійснили разом СБУ і ВМС України.

 Дрони «рулять»

 Сьогоднішня атака дронами на Новоросійську військово-морську базу  і успішна атака морськими дронами Кримського мосту 17 липня підтверджують, що Україна, по суті не маючи морського флоту на Чорному морі, здатна здійснювати удари там по стратегічно важливих цілях.

І не тільки поблизу берегів. Останнім часом стали з’являться повідомлення про атаки українськими морськими дронами російських кораблів у відкритому морі. Так, 24 травня три морські дрони атакували російський розвідувальний корабель «Іван Хурс». Як повідомило російське Міноборони в момент атаки корабель перебував за 140 кілометрів на північний схід від протоки Босфор.

Російські військові стверджували, що всі три безпілотні катери були знищені. Але ЗСУ опублікували відеозапис з камери одного з них, і на цих кадрах видно, що дрон зміг дістатися корабля впритул. Згодом, щоправда, Росія показала фотографії «Хурса», який повернувся до Севастополя своїм ходом.

Також 1 серпня російське Міноборони повідомило, що патрульні кораблі «Сергій Котов» і «Василь Биков» Чорноморського флоту, «які виконували поставлені завдання з контролю судноплавства в південно-західній частині Чорного моря, за 340 км на південний захід від Севастополя» були атаковані українськими морськими дронами. Окупанти заявили, що нібито відбили атаку і знищили всі три безекіпажні катери ЗСУ.

Саме демонстрація можливостей українських морських безекіпажних катерів під час успішної атаки на Кримській міст викликали великий інтерес до цієї зброї з боку західних ЗМІ. Й тиждень тому журналісти американської телекомпанії CNN розповіли, що першими отримали доступ на таємну базу українських ВМС на одному з українських озер. Саме там військові тестують одну з найбільш секретних українських розробок - ударні морські дрони.

Останні версії безпілотників, з якими ознайомились журналісти CNN, важать до 1000 кілограмів, несуть до 300 кг вибухівки. Запас ходу у них - до 800 кілометрів із максимальною швидкістю до 80 км/год.

Розробник безпілотника, який побажав зберегти анонімність, сказав, що роботу над морським дроном розпочали тільки після початку повномасштабної війни. За його словами, це була важлива робота, оскільки Україна мала не так багато сил, щоб протистояти морській державі – Росії: «Нам треба було розробити щось своє, оскільки свого виробництва ми не мали. Ці безпілотники - повністю українського виробництва. Вони спроєктовані та випробувані тут. Ми самі виробляємо корпуси, електроніку та програмне забезпечення. Понад 50% виробництва перебуває в Україні».

Росіяни ще не встигли пристосуватися до нових можливостей України, стверджують розробники дронів.

«Дуже важко влучити в такий маленький безпілотник, його дуже важко знайти. На цю мить швидкість цих дронів перевищує швидкість будь-якого морського судна у Чорноморському регіоні», - каже один із розробників. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.