Вічний ремонт

04 серпня 2023, 10:32
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
37
Вічний ремонт
Микола дивиться як Іван заводить генератор у селі Нові Петрівці

Все, що могли, уже зробили. Фактично зараз відбуваються завершальні роботи для підготовки технічного стану енергосистеми до зими.

В цілому прогрес – в «Укренерго» перестали боятись і озвучили близьку до реальності цифру стану магістральних мереж для передачі електроенергії. Офіційно – 70-80% від стану літа 2022 року до початку обстрілів.

Більше того – що значить 70-80% на практиці. Це середня температура по палаті. Якщо взяти ключові підстанції, по яких Росія наносила найбільші удари, то там показник відновлення і 30%, і 40%, і 50%. Особливо це стосується енерговузлів, які і рік тому, і 20 років тому були слабкими ланками в енергосистемі – Київський енерговузол, Одеський, Харківський, Львівський, є ще пару слабких місць.

Усе це відомо, «Укренерго» неодноразово публічно піднімало всі ці питання за минулі 20 років, але нічого не було зроблено. Ну да, ну да. То приватизація, то створити наглядову раду «Укренерго», то кредит на мільярд доларів взяти для зеленої генерації – це все важливіше.

Але фактична пропускна спроможність мереж становить в найоптимістичнішому варіанті 60%. На практиці це буде означити збільшення відключень електроенергії.

Да, в «Укренерго» знову ж таки кажуть правду, що методології розрахунку відновлення мережі немає. Але, грубо кажучи, є дані і розуміння скільки кіловат можна поставити конкретним регіонам. Якщо раніше могли поставити споживачам 1 млн. кВт, то зараз ці лінії поставлять 600 тис. кВт. Мороз, сніг, холод – орієнтовно мінус іще 20% або 200 тис. кВт. От і маємо на виході, що замість 1 млн кВт буде 400 тис. кВт. Не весь опалювальний сезон, не кожен день, але точно дуже часто з грудня по лютий.

І тут починається найцікавіше – кого обмежити більше, а кого менше. Відоме питання, яке породжувало скандали і конфлікти в минулому сезоні.

Енергосистема далі живе у режимі вічного ремонту. Можна говорити, що було би добре отримати іще у березні хоча би 2 млрд. дол. на ремонти і спробувати підлатати систему до жовтня, а також зробити запас обладнання на випадок нових ракетних ударів і оперативних ремонтів. Не дали нам 2 млрд. дол. А якби дали, то не встигли би.

Можна було би отримати іще 2 млрд. дол. і побудувати 3-4 невеликих ТЕЦ загальною потужністю в 1 ГВт у 3-4 регіонах. І знову можна було би отримати 2 млрд. дол. і заставити 1-2 мегаватними газогенераторами половину України. І не дали грошей, і не заставили би, бо це роки роботи.

Взагалі це поганий сценарій – перетворення України у країну-генератор , що займе десятиріччя. У найгіршому випадку відсутності грошей і стабільних ремонтів енергосистема буде довго самознищуватися років 20.

Поки що ж нас чекають більш триваліші графіки відключення – до 10-12 годин без електроенергії, 5-6 годин із світлом. Також будуть контрольовані блек-аути на 1-2-3 дні як ми це бачили минулої зими двічі. Але все це прискорює зношення енергосистеми.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.