Африканська пастка від руських “туристів”

02 серпня 2023, 14:33
Власник сторінки
Народний депутат України
0
47

Історія не підкидає мені жодного випадку, коли росія мала б щирі дружні стосунки з іншою державою. І це - не випадково.

По-перше, на росії ніколи не намагались шляхом дипломатії вибудовувати подібні стосунки. А, по-друге, терористи за природою своєю не вміють дружити. Вони або зі страхом поглядають у бік більш сильного, або посмішкою присипляють пильність слабшого. Що, власне, зараз і відбувається з Африкою.   

Сьогодні вночі після атаки «Шахедів» в Ізмаїлі постраждав черговий зерновий елеватор. Починаючи з 17 липня, як росія заявила про вихід із зернової угоди, всі ці 2 тижні, окупант нещадно нищить всю портову інфраструктуру Півдня України та наші сховища з зерном. Атакам майже щоночі піддаються Одеса, Миколаїв, Кілія, Рені, Ізмаїл. 

Чорноморський зерновий коридор, який існував майже рік, забезпечував зерном, передусім, найбідніші країни Африки, Азії та Ближнього сходу. Наразі ЮАР активно намагається переконати росію повернутися до зернової угоди. І це тому, що путін, попри всі свої заяви щодо безкоштовного надання продукції та збільшення товарообігу, просто не в силах це забезпечити. Ще 4 роки тому в Сочі кремль обіцяв збільшити товарообіг до 40 мільярдів доларів, але ж, по факту, африканські країни отримали не більше, а менше – обсяги знизилися до 18 мільярдів. А найбільше, чого бояться країни з обмеженим продуктовим ресурсом, – це голодних бунтів. 

Та чи можуть невиконані обіцянки зруйнувати «дружбу» країн Африки та росії? На даному етапі - ні, адже, окрім зерна, путін постачає половину всіх озброєнь, які Алжир, Судан, Ангола купує за кордоном. А розміщення «Вагнера» в африканському регіоні робить стосунки ще міцнішими. 

Треба зазначити, що країни Африки намагаються триматися від війни, яку веде росія в Україні, якнайдалі. Тому що взагалі не розуміють її суті. Для них росія - держава радянського союзу, а радянський союз допомагав країнам Африки позбутися колоніальної залежності від Заходу. Проте сама країна навіть і не розуміє, що за «тісною дружбою та співпрацею» росія, фактично, колонізує території.

З 2014 року росія уклала угоди з більш, ніж 20 державами континенту про військову співдружність. В цих країнах дуже широко працюють російські ЗМІ, а, значить, - і пропаганда. Окрім того, відкриваються нові представництва ЧВК  «Вагнер» та Міноборони. Які, увага, контролюють важливі родовища. 

Існує багато фактів, які свідчать про те, що у Центральноафриканській Республіці, Судані та Малі місцеве населення просто виганяють з місць, поблизу яких існують корисні копалини. Але місцеві не сприймають це як експансію. Адже російські ЗМІ розказують їм, як росія їх годує та допомагає. 

Вже майже весь світ знає: з росіянами не може бути дружби. Подібні стосунки вони сприймають виключно через призму колонізації. Проте, на жаль, країни Африки зрозуміють це надто пізно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.