Зима вже почалася

01 серпня 2023, 10:34
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
57
Зима вже почалася

Розгляд питання підготовки до зими 2023-2024 рр. на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади за участі президента Зеленського – поганий знак.

Розгляд питання підготовки до зими 2023-2024 рр. на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади за участі президента Зеленського – поганий знак. І це означає, що все далеко не дуже добре.

Чого вартує лише визнання міністром інфраструктури Кубраковим факту шаленого росту боргів теплокомуненерго за газ. За його словами борг становить 100 млрд. грн. Перед війною, на початку опалювального сезону 2021 року борг ТКЕ становив 55 млрд. грн.

Можна лише припустити загальну суму боргів на ринку газу. До 2022 року вона становила 120 млрд. грн, у липні 2021 року був ухвалений закон про реструктуризацію боргів на ринку газу. Зараз борги ринку газу можуть становити орієнтовно 220 млрд. грн. із врахуванням усіх областей України. Навіть не дивно, що зараз всі намагаються прикритися Зеленським і тягнуть його на всі ці заходи по підготовці до зими.

З одного боку добре хоча б те, що влада продовжує ціну на газ для ТКЕ на рівні 7,4 тис. грн за 1000 куб. м., а для бюджетних організацій – 16 тис. грн. Але це не від доброти душевної, а від того, що вищу ціну просто ніхто платити не буде і не зможе.

Міжнародні структури і партнери відверто ігнорують проблему кризової ситуації на ринку тепла, газу, комунальних послуг. Допомагати ніхто не збирається.

Хаос, плутанина і фантазія у підготовці до зими – це також стабільний процес. Буває навіть смішне. Цього разу в уряді поспішили «поперед батька в пекло» або ж так хотіли продемонструвати Зеленському свою ефективність, що заявили про достроковий ремонт 100% теплової генерації. При цьому іще місяць тому у ДТЕК обережно говорили, що виконали 14 ремонтів, а потрібно іще виконати 27 ремонтів.

Не сумніваюсь, що таким же буде результат щодо пошуку і виплати 36 млрд. грн. різниці у тарифах для ТКЕ. Рішення буде ухвалено, а от гроші до ТКЕ, боюсь, не дійдуть.

А у народу тим часом вже нервово сіпається рука і тягнеться у гаманець, щоб купити іще один непотрібний одноразовий ліхтарик.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: правительство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.