Міненерго торгує ЗАЕС

24 липня 2023, 10:28
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
33
Міненерго торгує ЗАЕС

Міненерго порахувало вартість Запорізької АЕС. І міністр Галущенко нарахував 30-40 млрд. доларів.

По-перше, якось дивно бачити торгівлю навколо Запорізької АЕС. Міненерго зібралось її міняти? По-друге, без отримання доступу до АЕС порахувати її реальну вартість станом умовно на 1 серпня 2023 року – не є можливим. 

Спойлер: Якщо вже рахувати орієнтовно вартість Запорізької АЕС, то за умов її продажі на вільному ринку від сили можна було би отримати за увесь об’єкт до 5-6 млрд. дол. Але вона сьогодні під контролем Росії. Тому про які торги може йти мова?

«Наприклад, як рахувати ЗАЕС? Ми не вважаємо, що її знищено. Ми вважаємо, що цей актив є, але фактично його нема в енергосистемі. Тобто, якщо рахувати лише вартість однієї ЗАЕС, то це приблизно $30-40 млрд», - з калькулятором в руках Галущенко малює цифру 30-40 млрд. дол.

Міненерго обурили підрахунки ООН і Світового банку про обсяг збитків для енергетичних об’єктів – 11 млрд. дол. Мовляв, маловато буде. Але якась загальмована реакція у Міненерго, оскільки ООН свою оцінку давало іще на початку квітня – 3,5 місяці тому назад. Причина у тому, що партнери поки не поспішають і цих 11 млрд. дол. видавати.

Зрештою, ООН и СБ порахували збитки енергосектору від ракетних обстрілів, пошкодження майна, вартості планових ремонтів для відновлення. А об’єкти, які не знищено, як каже Міненерго, просто не підлягають обліку ООН і СБ.

Для початку Міненерго та «Енергоатом» можуть показати балансову вартість Запорізької АЕС. Але не покажуть, щоб не лякати людей.

На ЗАЕС є 6 блоків. Якщо уявити (це фантастика, але припустімо) їх приватизацію та продаж, то в кращому випадку усі шість блоків можуть коштувати до 5 млрд. дол. – після 30-40 років експлуатації  та амортизації усіх шести блоків. Із запасом палива, сховищем відпрацьованого ядерного палива, іншим обладанням ціна зросте до максимальних 6 млрд. дол. Це все максимальні ціни у мирний супер-вигідний економічний період.

Навіть у мирний час приватизація блоків АЕС не є доцільною.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ЗАЭС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.