Без російських гарантій безпеки поновити зернову угоду не вдасться

20 липня 2023, 11:14
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
52
Без російських гарантій безпеки поновити зернову угоду не вдасться

На жаль. Але за відсутності гарантій безпеки з боку Росії страховики і вантажовідправники не готові підтримати на практиці заклик офіційного Києва про продовження експорту зерна із українських портів.

Як зазначає Bloomberg, ця їхня позиція пояснюється тим, що  вихід РФ із зернової угоди поставив під загрозу безпеку цих перевезень.

Спроби повернути Росію до угоди та обійтись без неї

Відразу після того, як РФ припинила свою участь у зерновій угоді, зацікавлені у її продовженні сторони обрали кардинально різні антикризові стратегії. Так, генсек ООН Антоніу Гутерреш надіслав листа президенту РФ Владіміру Путіну з пропозицію заради збереження зернової угоди задовольнити вимогу Москви щодо надання допуску російському «Россільгоспбанку» до системи SWIFT.

Таке рішення дозволить «Россільгоспбанку»  створити дочірню компанію для обробки платежів, пов'язаних з експортом зерна. «Дочці» дозволять використовувати SWIFT, від якої відключили найбільші російські банки після вторгнення РФ в Україну.

Відповіді від Москви Антоніу Гутерреш на свій лист не отримав.

Одночасно Євросоюз також почав розглядати пропозицію Москви дозволити «Россільгоспбанку»  відновити зв’язок із SWIFT через окрему виділену дочірню компанію. ЄС. І за даними джерел Financial Times, готовий піти на таку поступку заради продовження роботи «зернового коридору». Країни-члени ЄС намагаються якнайшвидше узгодити заходи щодо пом’якшення санкцій конкретним російським компаніям або дозволу їм експортувати певні товари, з'ясувала FT. 

Ще одна важлива сторона - Туреччина, яка виступила посередником у досягненні зернової угоди майже рік тому. Президент цієї країни Реджеп Таїп Ердоган виступив за продовження дії угоди та пообіцяв провести розмову з Путіним для того, щоб повернути РФ до цієї угоди. Він додав, що планує телефонну розмову з Путіним, щоб «не чекати до серпня», коли очікується особистий візит лідера РФ у Туреччину.

Проте Путін відмовився спілкуватися з Ердоганом на тему Чорноморської зернової ініціативи. Як заявив 18 липня прес-секретар російського лідера Дмітрій Пєсков, в графіку Путіна немає таких контактів із президентом Туреччини.

Наступного дня сам Путін перерахував умови, при виконанні яких РФ може повернутися до «зернової угоди».

Серед цих умов - виведення з-під санкцій поставок російського зерна і добрив на світові ринки, зняття перешкод для російських банків і фінансових інститутів, які обслуговують поставки продовольства і добрив.

«Зокрема, йдеться про їх негайне підключення до міжнародної банківської системи розрахунків SWIFT», - сказав Путін.

Також ідеться про відновлення поставок у РФ запчастин і комплектуючих для сільгосптехніки та галузі виробництва добрив. А ще – про розв'язання питань із фрахтом суден і страхуванням російських експортних поставок продовольства, забезпечення логістики продовольчих поставок. Також це забезпечення «безперешкодних умов для розширення поставок російських добрив і сировини для їхнього виробництва».

Крім того, має бути відновлено роботу аміакопроводу Тольятті-Одеса і розблоковано російські активи, пов'язані з сільськогосподарською галуззю, вимагає Путін.

«Нарешті, базова умова Росії для повернення до угоди - відновлення її початкової гуманітарної суті. Щойно наші умови умови будуть виконані, ми негайно в цю угоду повернемося", - підсумував він.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський виступив із пропозицію продовжити зернову угоду, незважаючи на вихід із неї Росії. Й направив листи президенту Туреччини Ердогану і генсеку ООН Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі.

«Жоден розсудливий власник не поїде туди незастрахованим»

Якщо перевести розмову з площини політичних декларацій у площину реальної ситуації з безпекою транспортування зерна із українських портів після виходу Росії із зернової угоди, то можна констатувати: після виходу Росії із угоди ця ситуація погіршилась дуже сильно. Вихід РФ із угоди означає, що Росія більше не гарантуватиме безпечне проходження кораблів із зерном водним шляхом. І в цій ситуації ані Туреччина, ані ООН не підуть на те, щоб своїми силами забезпечити цей вакуум безпеки, який виник після виходу Росії із угоди.

Зокрема, для Туреччини супроводження своїми кораблями транспортів із зерном був би дуже ризикований крок. Тому Туреччина не буде ризикувати своїми кораблями, щоб допомогти суднам з України, а замість цього зосередиться на перезапуску угоди за участю Росії.

Тому США і заявили, що супровід суден із зерном кораблями інших країн не є варіантом.

Для того, щоб зайвий раз підкреслити реальність загроз для руху кораблів із зерном з українських портів без російських гарантій, прес-секретар Путіна Пєсков, 18 липня підкреслив, що сторони, які спробують продовжити реалізацію «зернової угоди» без участі Росії, мають враховувати ризики, пов'язані з тим, що маршрут вивезення українського зерна проходить поблизу району бойових дій.

«Адже йдеться про зону, яка безпосередньо наближена до району бойових дій, і без відповідних гарантій безпеки там виникають певні ризики», - прозоро натякнув на можливість російських ударів по суднах із зерном Пєсков.

«Якщо буде щось оформлятися без Росії, то ці ризики необхідно враховувати. Тут ми не можемо сказати, наскільки і які країни готові на себе ці ризики брати», - додав він.

І спеціально для підтвердження серйозності своїх погроз росіяни вже за декілька годин після попередження Пєскова під час атаки по Одеській області в ніч на середу влучили ракетами у зерновий і олійний термінал, пошкодили резервуари та обладнання для завантаження.  

У такій ситуації страховий брокер Marsh 18 липня призупинив свою програму експорту зерна з України, підкресливши майбутні проблеми.

«Жоден розсудливий власник не поїде туди незастрахованим», - сказав Васіліс Муйіс, керуючий директор компанії Doric Shipbrokers SA, яка раніше відправляла судна через морський прохід.

І дійсно, коли Росія у жовтні минулого року ненадовго призупинила свою участь в угоді, вона випустила попередження для суден, що прямували узгодженим коридором. Тоді дія деяких страховок була призупинена, і принаймні одне судно, що прямувало до Одеси, повернулося назад. «Я не думаю, що судновласники підуть в українські порти, поки коридори не будуть відновлені - це небезпечно», - сказав менеджер з якості морських перевезень в Intercargo Пол Маркідес.

Без поновлення Чорноморської зернової ініціативи Україна може намагатися відправляти врожай наземним і річковим транспортом. Але ці шляхи вимагають більше витрат, що з'їдає доходи фермерів. В той же час, як засвідчив досвід минулого року, доставки через ЄС викликають серйозну напруженість у відносинах із сусідами. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.