Паніка ДТЕК або чи є в Ахметова ліхтарик і генератор?

17 липня 2023, 08:43
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
32
Паніка ДТЕК або чи є в Ахметова ліхтарик і генератор?

Старі пісні про головне. В ДТЕК заявили, що очікувана зима буде страшною і складною.

Навіть з першого разу не зрозумієш куди поділись усі зусилля ДТЕК та всі ремонти як зимою 2022-2023 рр, так і весною-літом 2023 р. Якось от всі результати ремонтів зникли. Або у ДТЕК і «Укренерго» не хотіли засмучувати українців, що заслугою плюс-мінус стабільного проходження минулого опалювального сезону стала тепла і м’яка зима, а не ремонти. Ні, ремонти свою роль також відіграли.

Як не як ДТЕК розміщував багацько біл-бордів із подякою своїм працівникам за успішні ремонти мереж. То ж як тепер розуміти панічні заяви ДТЕК про катастрофічну зиму, необхідність знову бігати по будівельним супермаркетам, скуповувати поки іще дешеві ліхтарики, генератори і сірники?

Особливий оптимізм ДТЕК полягає у тому, що компанія Ахметова тримається бодрячком і каже, що «зараз є час для підготовки та ціни не такі великі, як минулої осені». Ціни невеликі на що? Це про тарифи на електроенергію для населення чи про ціни на біржі, де нещодавно підняли обмежувальні прайс-кепи для генеруючи компаній?

Власне, ось більша оптимістична цитата директора ДТЕК Сахарука: «Умови, в яких ми почнемо цю зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Зараз є час для підготовки та ціни не такі великі, як минулої осені. Треба готуватися спокійно та без паніки».

Здавалося, що нічого особливого у цих словах. Але пізніше стає зрозуміло, що все впирається як завжди у гроші.

Директор субкомпанії «ДТЕК Енерго» Салеев прямо каже, що ДТЕК розраховує на отримання урядових кредитів для відновлення потужностей ТЕС: «На кінець минулого осінньо-зимового періоду було недоступно 1,4 ГВт потужностей теплової генерації «ДТЕК». На їх відновлення потрібно щонайменше 7 млрд грн. Для покриття такої величезної суми розраховуємо насамперед на кредитну програму від уряду».

І все б нічого, але іще пару місяців тому у травні ДТЕК просив лише 5,5 млрд. грн. для відновлення. Ну що ж, ціни ростуть. Як видно навіть ріст цін на біржі на 30-40% не домотає втамувати фінансову спрагу і голод Ахметова.

Тому скоріше за все слова ДТЕК все-таки не паніка, а нав’язливі просьби до держави дати іще грошей, такий «фол» на межі тиску і шантажу. Адже підвищення «прайс-кепів» з головою закриває наразі усі потреби ДТЕК.

Чого тут більше політики чи економіки? Я думаю, політики.

Ахметов давній політик в Україні. Ну, який він олігарх після олігархічного закону і відмови від медіа? Щойно Зеленський став президентом, то Ахметов подарував 200 «швидких допомог» Зеленському, який їх потім передарував іншим. Політика це чи не політика? Корупція це чи не корупція? Кращою відповіддю буде нова історія, де СКМ Ахметова бере участь, фінансує чисто популістичну історію із заміною герба СРСР на щиті монументу «Батьківщина Мати» на малий герб України «Тризуб». Це культурна корупція, соціальне навантаження чи політичний проект для Ахметова? Адже це не воєнні потреби, не допомога у війні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.