Потьомкінські свердловини «Нафтогазу»

06 липня 2023, 08:46
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
18
Потьомкінські свердловини «Нафтогазу»

Парадокс «Нафтогазу». Компанія бурить і бурить нові свердловини для видобутку газу, а закачування газу у підземні сховища (ПСГ) має доволі низькі темпи.

І в кращому випадку закачають 13,5 млрд. куб. м до початку зими замість необхідних мінімальних 17 млрд. куб. м.

То може це якісь неправильні свердловини? І вони якийсь неправильний мед газ приносять? Про це трохи пізніше.

Станом на початок липня у ПСГ знаходиться 10 млрд. куб. м. На початок липня 2022 року у ПСГ було 11 млрд. куб. м. Тобто, ефективність Чернишова і Вітренка поки не на користь Чернишова. Отак, поміняли навіть шило не на мило.

Всього з квітня по червень «Нафтогаз» Чернишова закачав у ПСГ 1,5 млрд. куб. м газу. Знову ж таки за часів Вітренка у 2022 році з квітня по червень закачали у ПСГ 3 млрд. куб. м.

Коли Чернишов працював в уряді, то Кабмін вимагав від Вітренка закачати 19 млрд. куб. м. газу. Зараз уряд каже, що «все буде добре» і дає добро на 14,5 млрд. куб. м. Але темпи такі, що закачають 13 млрд. куб. м і це буде успіхом.

Так от. Про свердловини. Якщо згадати усіх попередніх керівників «Нафтогазу» за минулі 15 років - Коболева, Вітренка, а до них Бакуліна і Дубину, - то при жодному так активно не «штампували» свердловини як це роблять при Чернишову. Ні, бурили. І часто навіть більше. Але не тикали пальцем на кожну свердловину і не казали: круто, заживемо, станемо еміратами.

Власне, «Укргазвидобування» звітує, що у червні запустило в роботу ще три свердловини сумарним дебітом 425 тис. кубометрів газу на добу. За перше півріччя 2023 року «Нафтогаз» запустив в експлуатацію 11 свердловин з видобутком понад 100 тис. куб. м на добу кожна, чотири з них дають понад 300 тис. куб. м на добу. Голова «Нафтогазу» Чернишов пише, що добовий видобуток усіх цих свердловин перевищив 3 млн куб. м.

Отже, лише ці чернишовські свердловини мають дати 90 млн. кубів на місяць. Навіть із врахуванням заміщення виведених свердловин видобуток має суттєво зростати. Такого не було ніколи. Та й зниження темпів закачки у ПСГ показує, що фактично немає росту видобутку. Товарного газу немає. І усі ці цифри по свердловинах – це дуже і дуже умовні показники. По факту цих 3 млн. кубів на добу Чернишова можуть бути від сили 200-250 тис. кубів на добу. Скільки там втрат газу, яким є зниження дебіту свердловини, де там приріст ресурсної бази можуть сказати лише у «Нафтогазі». Але для чого їм про це розповідати?

На даному етапі «буріння» усіх цих свердловин – це намагання «добити» показники росту загального видобутку газу на 1 млрд. куб. м, до обіцяних Чернишовим 14,2 млрд. куб. м. Аби ці показники покласти у папочку і крокувати до Зеленського. Проте, товарного газу у 2023 році залишиться як і в 2022 році – 12,5 млрд. куб. м. Так що Україна і населення не відчує результатів «великого бурівництва» Чернишова.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Укргаздобыча
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.