Складові формули стійкості України

28 червня 2023, 13:42
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
29
Складові формули стійкості України

Віра у Збройні Сили та сім’я і близькі – ось основні фактори, що допомагають українцям зберігати стійкість під час війни.

Як з’ясувало опитування соціологічної групи «Рейтинг», віра у ЗСУ допомагає тримати стрій 86% українців, сім’я і близькі - 61%.

Результати опитування, які були оприлюднені цього вівторка, цікаві тим, що воно проводилось якраз на початку нашого наступу - 6-11 червня. Й за його даними 2/3 українців вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку.

Якщо порівнювати із даними опитувань у мирні часи, то це високий показник. Адже у спокійні часи якраз близько 2/3 наших співвітчизників були стабільно незадоволені ходом справ у державі та впевнені у тому, що події розвиваються у неправильному напрямку стабільно вище. Зараз таких - лише 18%. Тобто, стільки же, скільки до війни оцінювали напрямок подій у державі як правильний. Отже, соціологічна піраміда повністю перевернулась.

Ще надзвичайно важливий показник - абсолютна більшість опитаних (82%) вважають Україну успішною державою. Лише 16% – протилежної думки.  Причому більше половини опитаних вважають основною ознакою успішної держави сильну армію. І набагато менше вважають такими ознаками традиційні маркери успішності мирних часів: розвинуту економіку, верховенство права, соціальний захист громадян, міжнародний авторитет країни, міцні демократичні інституції, тощо.

 Тобто, в умовах війни саме безпековий фактор є домінуючим.

Тому зрозуміло, що українці вважають сьогодні найбільш ефективною інституцією Збройні Сили України. В цьому впевнені 82% українців.

Президента України вважають найбільш ефективним 68%, волонтерів – 59%.

Виходячи із того, що зараз критерієм оцінки ефективності інституцій є їхній внесок у захист України, то СБУ із показником 38% опинилась у п’ятірці лідерів ефективності у результаті її дій із зачистки держави від різноманітних агентів впливу та шпигунів Росії, постійні  «бавовни» для окупантів, ефективні дії спецназу СБУ у найгарячіших точках війни.

Показник ефективності національної поліції  – 19%.

У інших правоохоронців ситуація набагато гірше – на останніх позиціях у рейтинзі ефективності інституцій - органи прокуратури (5%) та суди (4%). 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.