Корейський мільйон снарядів дістався України

25 травня 2023, 12:42
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
57
Корейський мільйон снарядів дістався України

Рівно місяць тому, 25 квітня, я зазначив: «Мільйону снарядів для ЗСУ – бути!» І ось Wall Street Journal повідомила, що Південна Корея почала таємно передавати ЗСУ сотні тисяч 155-мм артснарядів.

Станом на місяць тому питання з поставкою мільйона снарядів ЗСУ мало три складових.

Перша – ці снаряди безумовно необхідні нашим військовим для успішного наступу.

Друга – розуміючи цю необхідність, Євросоюз здійснив безпрецедентні для себе зусилля для передачі нашій країні мільйона артснарядів. Але цих зусиль виявилось недостатньо для швидкого вирішення питання – воно таки загрузло у складних погодженнях інтересів різних країн ЄС.

Третя - Сполучені Штати, вочевидь, припускали можливість затягування з реалізацією проекту «Мільйон снарядів для України від ЄС». І готували «План Б» з постачання снарядів нашій країні - працювали по цій темі  із своїм ключовим союзником - Південною Кореєю. Бо остання є великим виробником артилерійських боєприпасів.

Якщо коротко, то ще тоді було чітко зрозуміло: мільйону снарядів для ЗСУ – бути. І вони 100% будуть в Україні для використання у великому весняно-літньому наступі. Питання було лише в тому, звідки ці снаряди надійдуть – з ЄС або з Південної Кореї.

У підсумку саме робота американців із Південною Кореєю для постачання артснарядів ЗСУ, які перед наступом потрібні нашим військовим у категоричному форматі must have, досягла успіхів.

Шлях до цього був довгий і непростий. США місяцями просили союзника про допомогу - власні запаси артилерії Пентагону істотно скоротилися. Оскільки від лютого 2022 року США надали Україні понад 2 мільйони 155-міліметрових артснарядів, і їхні залишки почали вичерпуватися. Пентагон навіть здійснив рейд на власні запаси снарядів у Німеччині, Ізраїлі, Кувейті та Південній Кореї, щоб поповнити дефіцит.

Південнокорейські чиновники були стурбовані тим, що відправка снарядів порушить політику країни, яка на той час надавала Україні лише нелетальну підтримку, але вони також не хотіли відмовляти союзнику.

І ось, як констатувала Wall Street Journal, після тривалого супротиву та прохання США Південна Корея, нарешті, передає Україні снаряди: «Південна Корея продовжує передачу сотень тисяч артилерійських снарядів для України - крок, який, за словами американських офіційних осіб, зробить запланований Києвом наступ проти російських військ ефективним і дозволить Білому дому відкласти прийняття рішення про постачання касетних боєприпасів, заборонених багатьма країнами».

Питання касетних боєприпасів від США для України було дуже складним: Україна попросила надати їй касетні боєприпаси, і американські військові та оборонні чиновники з розумінням поставилися до цього прохання України. Високопоставлені республіканські законодавці у свою чергу тиснули на адміністрацію, щоб вона їх надала. Але чиновники в Білому домі і Держдепартаменті чинили опір, посилаючись на міжнародний осуд використання касетних боєприпасів. Законодавство Конгресу забороняє США експортувати касетні бомби з будь-яким показником, що перевищує номінальний коефіцієнт невдач, але це положення може бути скасоване президентом США.

Тепер питання касетних боєприпасів для України знято (принаймні, поки що) з порядку денного Білого дому. Згідно з конфіденційною домовленістю між Вашингтоном і Сеулом, Південна Корея передає снаряди США. Які, в свою чергу, організували їх відправку в Україну.

Пентагон відмовився повідомити, яким чином відбувається передача снарядів Україні і коли вона має бути завершена, але визнав, що веде переговори з Сеулом про купівлю боєприпасів у Південної Кореї.

Варто нагадати, як змінювалась позиція Сеулу щодо допомоги Україні. У середині квітня президент Південної Кореї Юн Сок Йоль вперше допустив надання Південною Корею військової допомоги Україні. А після візиту президента Південної Кореї Юн Сок Йола до Вашингтона наприкінці минулого місяця й було ущгоджено постачання південно-корейських артснарядів до України через США.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.