Полювання на російських «кротів» в СБУ і силах оборони

24 квітня 2023, 14:48
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
73
Полювання на російських «кротів» в СБУ і силах оборони

Викрито більше 300 російських агентів. Із них – 9 в СБУ і 102 – в силах оборони загалом.

Про ці результати роботи СБУ з початку повномасштабного вторгнення розповів у інтерв’ю голова Служби безпеки України Василь Малюк.

У процесі вичищення російської агентури є три найголовніші моменти.

По-перше, за системне вирішення цього питання на жаль, не брались тоді, коли це було необхідно і щонайменше теоретично можна було зробити. Ані після перемоги першого Майдану і приходу до влади проєвропейського президента Ющенко. Ані після перемоги другого Майдану, після якого Росія окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей та вісім років вела війну проти України на Донбасі. Ані після перемоги «електорального Майдану» (за висловом соціолога Євгена Головахи) і приходу до влади Зеленського.

Лише повномасштабна війна (та й то не від самого початку) і питання «Бути чи не бути Україні» змусили вітчизняні спецслужби вперше саме системно взятися за очищення у першу чергу безпекової сфери, але й одночасно також всіх основних царин життя України від міцних щупалець російських агентських мереж.    

Тобто лише тоді, коли прийшло розуміння, що для виживання країни і Перемоги у війні потрібно не тільки перемогти росіян на полі бою, але й ліквідувати їхні мережі впливу та шпіонажу всередині України.

Тому можна сказати, що сьогодні вперше за весь час незалежності нашої країни ліквідується власне матриця просування російського впливу і руйнування України зсередини. Бо існування цієї матриці фактично унеможливлює виживання України і досягнення справжньої Перемоги над агресором.

У її ліквідації Служба безпеки змогла за останній рік зробити більше, ніж вона зробила за попередні три десятки років. Цим успіхам допоміг той факт, що її нинішній керівник Василь Малюк відразу після того, як став керівником СБУ, зробив пріоритетом саме контррозвідку.

«СБУ сьогодні йде за вектором посилення контррозвідки. Всі оперативні підрозділи за функціоналом і за законом і до цього були контррозвідувальними, але зараз ми ще їх посилюємо. Ми хочемо створити правильну, боєздатну контррозвідувальну модель», - казав він у своєму першому інтерв’ю на цій посаді.

Другий важливий момент: створення такої моделі було б неможливо без очищення від «кротів» у  самий СБУ. Малюк змінив підходи до кадрової політики, переформатував і посилив підрозділ внутрішньої безпеки.

Деякі із випадків розкриття російських агентів в українській Службі безпеки стали дуже резонансними. Наприклад, розкриття та затримання колишнього очільника кримського главку СБУ Олега Кулініча, якого звинуватили в державній зраді. «Розробкою і затриманням зрадника я керував особисто за завданням президента України, доповідав йому про хід справи, - розповів Малюк. - Це була безпрецедентна, довготривала і секретна операція. Ми працювали разом зі ще одним співробітником Служби. «Вели» Кулініча близько року, а затримували вже разом з ДБР, оскільки за законом такі питання є функціоналом коллег».

І третій дуже важливий момент: необхідно розуміти, що розкриті сотні російських агентів – далеко не повний склад російської п’ятої колони у нашій країні. Бо ще за радянських часів розвідувальні мережі КДБ діяли в країнах Заходу з великим розмахом. Так само намагаються діяти їхні російські послідовники – ФСБ. Тим більш, що російський президент Путін, як відомо – виходець саме із КДБ. І більше 20 років він агентурно проникав у нашу країну.  Тому процес повного вичищення від наслідков цього проникання неминуче буде і складним, і достатньо тривалим. 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.