Гаазький трибунал дістався мільярдів Путіна

17 квітня 2023, 10:40
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
128
Гаазький трибунал дістався мільярдів Путіна

Перший транш, який Москві доведеться виплатити за путінську затію з опкупацією Криму – 5 мільярдів доларів.

Стільки держава-агресор має сплатити компенсації «Нафтогазу України» за збитки та втрачене майно в Криму згідно з рішенням арбітражного трибуналу при Постійній палаті третейського суду в Гаазі. У «Нафтогазі» заявили, що тепер Росія має виконати це рішення суду, відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним правом.

Як уточнив очільник «Нафтогазу» Олексій Чернишов, йдеться про відшкодування активів, що були спрямовані на розробку газових родовищ і розвиток іншої стратегічно важливої інфраструктури України. Яка стала однією із головних мішеней агресора під час окупації українського півострова дев’ять  років тому.

Зі свого боку, радниця міністра енергетики України, надзвичайний і повноважний посол України Лана Зеркаль уточнила, що суд  постановив компенсувати Україні матеріальні збитки, які понесла група «Нафтогазу», а саме «Чорноморнафтогаз», який там втратив всі свої активи і вимушений був переїхати фактично у Київ. «Це найбільша сума, яка присуджена українським компаніям у зв’язку з втратою українських активів в Криму. І зараз вже має бути виконано це рішення суду в Гаазі в незалежності від бажання або небажання Російської Федерації. Тим більше, що її активи вже заарештовані. І ми як країна, юристи, які ведуть справу «Нафтогазу», вже, звичайно, знають, в яких юрисдикціях це буде легше виконати і як це можливо рухати вперед»,  Зеркаль.

Тобто у будь-якій країні подається позов про виконання рішення арбітражу. І вже судові інстанції цієї країни вирішують, в який спосіб і як буде виконуватися це рішення і які активи Російської Федерації будуть використовуватися для виконання цього рішення. І

Зараз юристи «Нафтогазу» мають визначитися, в якій юрисдикції найлегше буде виконати рішення гаазького суду. Зважаючи при цьому на вже ухвалені законодавчі зміни щодо державних імунітетів Росії, зважаючи на позицію судових органів цих країн. Оскільки станом на сьогодні можливості стягнення коштів, які належать Російській Федерації, вже набагато більше, ніж воно було до початку повномасштабної війни проти України.

Для повноти картини треба зазначити, що прийнято трибуналом в Гаазі рішення – безумовно, величезний крок у напрямку компенсацією усіх збитків, які Україні та українцям завдала Росія. Але все ж таки це не чарівна панацея для стягнення всіх заподіяних збитків з  російською державою в режимі «все і зараз».

І не тільки тому, що у Росії ще є право оскаржити рішення Постійної палати третейського суду в Гаазі по можливих процедурних порушеннях. І, скоріш за все, росіяни обов’язково  скористаються цим правом – тому що в усіх подібних справах вони користалися цією можливістю.

А ще й тому, що успішний кримський кейс «Нафтогазу» принаймні поки що на всю країну не можна масштабувати. Оскільки суд в Гаазі розглядав справу про збитки конкретної компанії-суб’єкта господарювання у зв’язку з інвестиціями і у зв’язку з експропріацією під час окупації Криму. І саме у компаній – й державний, й приватних – є перспективи отримати компенсацію за збитки від країни-окупанта. Так само як це зробив «Нафтогаз». Більш того, деяки з українських компаній вже пройшли таким шляхом – державний «Ощадбанк» та декілька приватних підприємств. Всі вони отримали успішні рішення різних арбітражів.

 

Причому мова йде вже не тільки про Крим, а й про інші окуповані Росєю українські території. Так, минулого тижня компанія SCM , що бізнесмен Рінат Ахметов ініціює арбітраж проти Росії за захоплені активи в Донецькій і Луганській областях.

Ахметов планує як інвестор вимагати від Росії компенсації всіх збитків, завданих йому внаслідок втручання в діяльність чи експропріації активів та інвестицій самопроголошеними «Л/ДНР» під керівництвом або контролем Росії у 2014-2017 роках.

До таких активів входять десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість. Зокрема, це «Єнакіївський металургійний завод», «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит», навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена».

У SCM нагадали, що 2018 року компанією вже був поданий позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів ДТЕК в анексованому Криму, а 2022-го — до ЄСПЛ із переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення Росії.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.