Довіра – конкретним справам захисників країни

20 березня 2023, 10:41
Власник сторінки
експерт, політолог
0
26
Довіра – конкретним справам захисників країни

Високий рівень довіри українців структурам, які роблять значний внесок у перемогу та дбають про безпеку громадян, став вже сталим соціологічним трендом.

Який авторитетні соціологічні компанії фіксують вже тривалий час.

Це явище за своєю природою є повністю зрозумілим. Бо з 24 лютого минулого року українці живуть в умовах постійної щоденної загрози конкретно й їм самим, й народові та державі в цілому. В таких умовах питання стоїть максимально чітко та предметно, стоїть руба - «Бути чи не бути». І саме в таких умовах українці довіряють тим людям та структурам, які не словами, а своїми справами стверджують: БУТИ. Які роблять реальні, практичні, наявні для спостереження і оцінювання конкретні справи із забезпечення безпеки громадян та захисту держави від ворога.

З цієї точки зору цікавими та важливими є конкретні показники  з оцінки громадянами ситуації в країні та дій влади, їхньої довіри до соціальних інститутів за рік після початку повномасштабної війни. Такі  оприлюднила на днях соціологічна служба Центру Разумкова – їхнє опитування проводилося з 22 лютого по 1 березня цього року.

Так ось, більше всього громадян впевнені у тому, що найкраще влада справляється з вирішенням проблем у обороні країни. 82% опитаних відповіли, що влада з цим справляється «дуже добре» або «скоріше добре», лише 13% — що «дуже погано» або «скоріше погано».

Із цією оцінкою корелюють показники довіри державним та суспільним інститутам. У трійці лідерів - військові, добровольці, волонтери. Далі йдуть рятувальники, прикордонники та Служба безпеки України. Тобто ті, хто воює, протидіє ворогу та захищає країну і людей.

Серед цих структур варто відзначити дві структури із рекордними показниками. Найбільш високі показники довіри в українців стабільно мають ЗСУ. Так і у січневому  Київського міжнародного інституту соціології, й у нинішньому опитуванні Центру Разумкова зафіксований однаковий «чемпіонський» показник довіри – 96%. За рік між груднем 2021 і груднем 2022 років рівень довіри до Збройних сил зріс з 72% до 96%. Баланс довіри-недовіри ЗСУ (тобто різниця між часткою тих, хто довіряє, і часткою тих, хто не довіряє) становить +96% (у грудні 2021 році було +60%).

Друга структура-рекордсмен, Служба безпеки України,  демонструє найбільші темпи зростання довіри. Так, у грудні 2021-го баланс між тими, хто довіряє і не довіряв цій спецслужбі, був на користь других (-7%). Через рік, у грудні минулого року, показники довіри-не довіри не просто став позитивним, а перевалив за 50% (+54%).

У цьому році процес зростання довіри до СБУ продовжився.  У порівнянні з січнем довіра до Служби безпеки зросла більш ніж на 10% за один місяць – із 63 до 74%.

Отже, після того, як новий керівник спецслужби Василь Малюк реорганізував роботу СБУ з головним акцентом на контррозвідувальну діяльність для того, щоб вона адекватно і успішно відповідала викликам військового часу, українці почали ставитися до Служби безпеки з набагато більшою довірою. Оскільки побачили конкретні результати її роботи – постійні затримки агентів РФ, диверсантів та навідників, ліквідацію зрадників на окупованих територіях, регулярні рейди з протидії діяльності московської церкви, тощо.

А якщо оцінювати ситуацію у суспільстві загалом, то соціологи фіксують один спражній тектонічний зсув. Бо з року в рік українці (за виключенням коротких романтичних періодів на кшталт декількох місяців після Майдану 2004-го чи Євромайдану) критично оцінюють хід розвитку подій в державі. Й переважною більшістю констатують, що все у їхній держав йде не так і не туди. За принципом «Як справи йдуть у державі? А до чого тут я?! Я – не я, і держава не моя».

І ось свіже опитування Центру Разумкова, нарешті, зафіксувало вневнене зростання чисельності тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі. У цьому впевнені 61% респондентів. 21% вважають, що події розвиваються в неправильному напрямі.

В той час як наприкінці 2021 року (напередодні повномасштабної агресії Росії) — ці показники були дзеркально протилежними: лише 20% тоді вважали, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, а  65,5% коностатували, що події розвиваються в неправильному напрямі.  

І наостанок – ще трохи позитиву. А саме - зріс рівень соціального оптимізму українців: кожен другий українець вірить, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі вже протягом найближчих кількох років, ще третина вважає, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі. І лише 3% невиправних песимістів переконані, що Україна не здатна подолати існуючі проблеми.

Наприкінці 2021 року ці показники становили відповідно 18%, 54% і 18%. Отже, маємо переконливі темпи зростання впевності наших співвітчизників у своїх силах і у можливостях своєї держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.