Навесні МіГи летять в Україну з різних боків

10 березня 2023, 16:03
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
65
Навесні МіГи летять в Україну з різних боків

Після повідомлення про те, що залишаються лічені тижні до прибутття в Україну МіГ-29 із Словаччини про готовність передати нашій країні свої МіГ-29 заявила Польща.

Причому Варшава в питанні передання літаків офіційно висловила готовність діяти спільно зі Словаччиною. Тобто, як і у випадку із постачанням нашій країні танків «Леопард», оголошено про намір створити коаліцію країн. Яка і передасть літаки в Україну.

Домовленість між Словаччиною і Польщею про створення такої коаліції повинна прискорити практичне вирішення питання фізичної доставки літаків, із, умовно кажучи, пунктів С. і П. до пункту У. Оскільки до цього моменту доставка літаків із однієї окремої Словаччини довгі місяці не могла перейти із площини намірів до практичної передачі літаків нашій країні. Тепер же можна досить впевнено очікувати того, що протягом березня-квітня довгоочікувані МіГи від наших західних сусідів, нарешті, будуть в Україні.

В четвер міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив, що Польща погодилась на спільну передачу МіГ-29 Україні і настав час словацькому уряду ухвалити рішення з цього питання. Оскільки рішення про передачу винищувачів Україні має бути схвалено або парламентом, або урядом Словаччини.

«Думаю, настав час прийняти рішення. В Україні гинуть люди, ми дійсно можемо їм допомогти, немає місця словацькій політизації. Це не по-людськи і безвідповідально», - заявив словацький міністр.

Минулого тижня я вже казав, чим цінні будуть словацьки літаки, які ми отримаємо. Ці машини будуть наймолодшими винищувачами у складі Повітряних Сил України, які з 1991 року не отримали жодного нового винищувача, а лише модернізовували наявні машини. А словацькі літаки були отримані від РФ за борги у 1994-1996 роках. «Машини надійшли у найсучаснішій на той час версії МіГ-29С, яка мала збільшене бойове навантаження та запас палива, а також оновлене бортове оснащення», зазначає авторітетне профільне видання «Defense Express».

Через 10 років, у середині 2000-х років, Словаччина провела модернізацію бортів до версії AS. Завдяки чому були оновлені радіолокаційні системи літака. Також у кабіні були встановлені багатофункціональні дисплеї, оновлена апаратура зв'язку та навігації за стандартом НАТО. Були оновлені й двигуни, які отримали більший ресурс, а загальний ресурс машини був оцінений до 2035 року. 

До речі, як написало американське видання Politico, зараз у США військові вивчають можливість встановлення на українські МіГи сучасних ракет середньої дальності AIM-120, призначених для запуску із західних винищувачів. Це може бути перший випадок надання Сполученими Штатами українським літакам можливості стріляти ракетами класу «повітря-повітря».

Водночас два співрозмовники видання зазначили, що процес інтеграції є проблематичним. Оскільки ракета не лише має бути фізично встановлена на літаку, а й повинна «розмовляти» з радаром літака. Проблема полягає в тому, що американська і радянська системи настільки відрізняються, що ракета і літак не можуть взаємодіяти один з одним. Тому військові в США працюють над вирішенням цієї проблеми. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.