Підґрунтя «силового дуплету» Зеленського

08 лютого 2023, 11:59
Власник сторінки
експерт, політолог
0
567
Підґрунтя «силового дуплету» Зеленського

За ініціативою президента Верховна Рада призначила керівників відразу двох силових відомств – МВС та СБУ.

Зеленський вніс до Верховної Ради подання щодо призначення Василя Малюка головою Служби безпеки України 6 лютого. Того ж дня було зареєстровано подання премʼєра Дениса Шмигаля щодо призначення Ігоря Клименка міністром внутрішніх справ

Наступного дня, 7 лютого, Верховна Рада призначила обох керівників конституційною більшістю. За призначення на посаду міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка проголосував 321 народний депутат, за призначення Василя Малюка на посаду голови Служби безпеки України висловились 324 парламентаря.

Обидва нові призначенці до цього виконували обов’язки керівників міністерства та спецслужби відповідно. Клименко був в.о. голови МВС з 18 січня цього року після того, як унаслідок падіння гвинтокрила в Броварах загинуло вище керівництво МВС на чолі з міністром Денисом Монастирським. Малюк був призначений в.о. голови Служби безпеки України у липні минулого року після того, як Зеленський усунув від посади колишнього главу СБУ Івана Баканова.

Зеленський повідомив, що у призначенні керівників надзвичайно важливих в умовах війни силових структур, він виходив із необхідності призначення на ці посади професіоналів. Які довели в умовах воєнного часу здатність виконувати завдання, що стоять перед їхніми відомствами.

У Верховній Раді, представляючи подання про призначення Василя Малюка головою СБУ, Зеленський зазначив:  «За час фактичного управління службою Василь Малюк довів, що СБУ може бути такою, якою її хоче бачити народ України. СБУ здійснює успішні та часто дійсно унікальні спеціальні операції. Деякі з цих операцій змінили картину війни на нашу користь, колаборанти на окупованих територіях зрозуміли, що їм не втекти від правосуддя. Це також один із здобутків нашої СБУ».

Зеленський також відзначив «удари по внутрішньому ворогу», що відображається у рішеннях РНБО, які ухвалюються за матеріалами СБУ. «Вдалося побудувати систему захисту України від ворожих спеціальних операцій та протидії російським спецслужбам. У цьому є вагома особиста заслуга Василя Малюка», – додав президент.

Того ж дня, під час свого вечірнього звернення Зеленський виступив за те, щоб у центральній та місцевій владі було більше людей з досвідом війни. Він навів у приклад нового голову СБУ Малюка, який «пройшов випробування війною», а також новопризначеного міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, який «пройшов разом з усіма шлях захисту нашої держави».

«Зараз у нас є люди, які здобули досвід такої війни. Мають чіткі результати у своїй роботі на державу, що воює за свою незалежність. Таких людей має бути більше на посадах різного рівня в органах центральної та місцевої влади», - сказав Зеленський.

Доказом того, що у центральній та місцевій владі тепер з’являтиметься  більше силовиків-професіоналів з досвідом війни стали й вчорашні укази президента про призначення нових голів обласних військових адміністрацій у Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях.

Новий голова Дніпропетровської області Сергій Лисак – співробітник Служби безпеки України. З 2020 року він очолював управління СБУ в Житомирській області, а у липні минулого року президент Зеленський призначив Лисака на посаду очільника СБУ у Дніпропетровській області.

На посаду нового керівника Запорізької ОВА був призначений Юрій Малашко - виконуючий обов'язки Антитерористичного центру при Службі безпеки України. Він має бойовий досвід, служив в АТО\ООС. Колишній очільник Мар'їнської адміністрації Володимир Мороз, чиїм підлеглим був Малашко, розповідав про нього:  «Він військовий. Він з початку вторгнення у 2014 році взяв автомат і пішов захищати Україну. Він був у Краматорську, виганяв цю нечисть. На той час він був полковником Служби безпеки України. Був в ООС і потім вже перейшов на керування містами».

Херсонську ОВА очолив Олександр Прокудін, який з 2000 року працював в органах внутрішніх справ, а з 2019 року по лютий 2022 року був керівником Головного управління Національної поліції Херсонської області. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.