Що нарили ревізори із Вашингтону в «51 штаті» - Україні?

03 лютого 2023, 16:46
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
573
Що нарили ревізори із Вашингтону в «51 штаті» - Україні?

Від їхніх висновків напряму залежить надходження американської допомоги нашій країні з кінця літа цього року.

Чому вже з кінця літа поточного року? Тому що, за висновками спеціалістів, до цього терміну обсягів допомоги нашій країні, яка вже закладена в бюджет США, має вистачити.

А ось з вересня розпочнуться гарячі баталії навколо прийняття бюджету на наступний фінансовий рік. Плюс на кампанії з виборів президента  США-2024 загостриться протистояння демократів Байдена і республіканців. Особливо враховуючи те, що останні нещодавно «на чесному слові й на одному крилі», але все ж таки отримали контроль над Палатою представників. Саме новий спікер Палати представників від республіканців Кевін Маккарті й був тим політиком, хто ще до перемоги його партії у жовтні минулого року попереджував: республіканці не випишуть «чистий чек» для України, якщо вони повернуть більшість у Палаті представників. Тобто, не будуть голосувати за будь-які пропозиції допомоги Україні, які вважатиме за потрібне офіційний Київ та адміністрація Байдена.

Якщо додати сюди радикально деструктивні дії конгресменів-прихильників колишнього президента Дональда Трампа із групи MAGA (Make America Great Again – «Зробимо Америку знову великою»), то вже зрозуміло, наскільки  небезпечно-сибуховим буде процес виділення вкрай необхідної нашої країні допомоги.

Зрозуміло, що в цій складній ситуації висновки з аудиту американської допомоги Україні від інспекторів «Могутньої трійки» з Пентагону, Держдепу та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) матимуть якщо не  вирішальне, то надзвичайно велике значення.

І якщо трампісти намагатимуться використати ці результати для дискредитації самої ідеї масштабної допомоги нашій країні з боку адміністрації Байдена, то в адміністрації діючого президента США намагаються діяти, на відміну від Трампа і Ко, стратегічно. І використати результати роботи аудиторів в Україні задля того, щоб

А) У випадку – скажуть романтики/після – скажуть реалісти розкриття фактів нецільового використання допомоги США в Україні всіма наявними інструментами впливу скорегувати дії українських розпорядників цієї допомоги чітко на цільове її використання і покарати винних – причому зробити це до важливих бюджетних баталій осені цього року;

Б) уникнути можливості надходження резонансно-скандальної інформації щодо не належного використання американської допомоги в той період часу, коли потрібно буде домовлятися з республіканцями щодо виділення допомоги Україні – починаючи з осені цього року й надалі. Для виконання цього завдання потрібно гарантовано забезпечити якісну (а не словесну&імітаційну) партнерську гру з боку офіційного Києва. 

Так ось, ці два головних завдання і почали вирішуватися «Могутньою трійкою» інспекторів у ході її першої місії-розвідки в Україну, яка відбулася минулого тижня.

Треба відразу зафіксувати важливу річ: адміністрація Байдена сприймає ситуацію з використанням американської допомоги в Україні надзвичайно прагматично.  

І такого ж самого виваженого і професійного прагматичного підходу чекає й від офіційного Києва. Суть цього прагматизму Вашингтона: там розуміють, що, враховуючи величезні обсяги американської допомоги, з боку українських чиновників були зловживання із цієї допомогою. Дещо в Вашингтоні вже знають, дещо додатково узнали американські інспектори в Україні під час своєї першої спільної місії (хоча той же Роберт Сторч працював у нашій країні роками й був одним із головних архітекторів матриці органів по боротьбі з корупцією – НАБУ, САП, НАзК), дещо повідомляють американським органам користувачі спеціальної гарячої лінії про випадки зловживання з американською допомогою.

Тому інспектори мали завдання минулого тижня донести до найвищих високо посадовців в Україні три меседжи:

  • непродуктивно буде начисто виключати будь-яке неналежне використання грошей американських платників податків;
  • випадки такого неналежного використання грошей американських платників податків зі всією серйозністю розслідуватиме американські правоохоронні органи відповідно до всієї суворості американських законів – тому українській владі та українським правоохоронним органам краще за все буде оказати правоохоронцям США повне сприяння;
  • подальше надання допомоги буде відбуватися за новими правилами повного контролю з боку СШІА і суворої звітності з боку України.

 «Будьте готові звітувати за все, що ми вам даємо»

Як повідомила впливова Washington Post, ці меседжі були доведені інспекторами до української сторонни. Газета зазначила: «Високопосадовці Міністерства оборони, Держдепартаменту та USAID щойно завершили поїздку в Україну, виступивши зі свого роду попередженням щодо американської допомоги на тлі того, як республіканці ведуть справу до зниження обсягу підтримки Києва».

У статті уточнюється, що «під час свого візиту минулого тижня керівники апаратів генеральних інспекторів усіх трьох відомств передали послання, яке можна резюмувати як «будьте готові звітувати за все, що ми вам даємо, і продовжуйте боротися з корупцією».

«Поїздка надала нам можливість безпосередньо донести до українського уряду очікування американських платників податків щодо прозорості та підзвітності», - наводить газета слова виконувача обов'язків генерального інспектора Державного департаменту Діани Шоу із спільної заяви трьох відомств за підсумками візиту.

Отже, нічого критичного і надзвичайного під час першого візиту групи інспекторів не відбулося. Просто інспектори ознайомили керівництво «51 штату США» під назвою України із вимогами федерального центру Вашингтону. Але при цьому категорично попередили: ці вимоги мають виконуватися так само неухильно, як Вашингтоном із американського бюджета місяць за місяцем неухильно виділяються мільярди доларів американських платників податків на підтримку на плаву «51 штату» - України.  

 

# побудова Нової України

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.