Масштабна серія обшуків – сигнал чиновникам на всіх рівнях

02 лютого 2023, 10:44
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
51
Масштабна серія обшуків – сигнал чиновникам на всіх рівнях

Правоохоронці провели цієї середи цілу серію резонансних обшуків та затримань.

Обшуки  практично одночасно у цілого ряду відомих та впливових персон. Зокрема, у колишнього голови МВС Арсена Авакова, столичного забудовника і народного депутата від забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя» Вадима Столара, президента АТ «Мотор Січ» Вячеслава Богуслаєва, у керівників податкової та митної служб та інших.

Коментуючи ці та інші проведені 1 лютого обшуки, керівник Служби безпеки Україіни Василь Малюк , що виконує завдання президента та «завдає глобального удару по внутрішньому ворогу». Він запевнив, що це тільки перший етап роботи СБУ: «Ми не плануємо зупинятися! Кожен злочинець, який має зухвалість шкодити Україні, особливо в умовах війни, повинен чітко усвідомити – ми вдягнемо кайданки йому на руки. СБУ докладе до цього максимум зусиль».

За масштабами справ, по яких правоохоронцями були проведені вчорашні заходи, пальму першенства варто віддати обшукам слідчих СБУ та Бюро економічної безпеки у олігарха Ігоря Коломойського в його будинку в Дніпрі.  Олігарх зустрів ранкових гостей у спортивному костюмі та капцях на босу ногу. 

За  слідчих, розслідування щодо Коломойського стосувалося махінацій в компаніях "Укртатнафта" та "Укрнафта". Йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень та ухиляння від сплати податків.

Це у цих справах у Ігоря Коломойського - попередній був у вересні 2022 року. Тоді детективи вилучили документи та електронні носії.

Той обшук у Коломойського відбувся через пару тижнів після оголошення підозр 8 особам щодо заволодіння майном та коштами ПАТ «Укрнафта» на суму понад 13,3 млрд грн.

Ці підозри отримали колишній голова правління «Укрнафти» та ще низка представників компанії.

Справу відкрили за статтею про «заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах».

Слідство встановило низку епізодів, за якими ПАТ «Укрнафта» укладала та проплачувала договори по купівлі-продажу нафти та нафтопродуктів, які виявлялися фіктивними, а кошти виводили на офшорні рахунки.

За даними слідства, компанії, з якими укладалися договори постачання нафти, були пов'язані з компаніями групи «Приват», яку контролюють Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Вони також контролювали близько 40% «Укрнафти», найбільшої нафтовидобувної компанії України. Водночас контрольний пакет належав державі в особі НАК «Нафтогаз», а решта - міноритарним акціонерам.

Схожа ситуація булла і з «Укртатнафтою». Тільки там розподіл акцій був «дзеркальним» до «Укрнафти» - в «Укртатнафті» Коломойський з Боголюбовим володілши близько 60%, а решта належала «Нафтогазу». Ключовим активом «Укртатнафти» є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні минулого року був зруйнований російським ракетним обстрілом.

7 листопада 2022 року ці дві компанії (разом із ще трьома) були націоналізовані, а акції ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта» передані у власність держави в особі Міноборони.

Основою рішення про націоналізацію компаній стали закон і наказ президента Володимира Зеленського. Як заявив Зеленський, це було зроблено, щоб «Укрнафта» 24/7 працювала на потреби оборони». 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.