Пейзаж місяця: нафтова удавка на московській шиї

10 січня 2023, 16:15
Власник сторінки
експерт, політолог
0
45
Пейзаж місяця: нафтова удавка на московській шиї

Рімейк «Обвали ціни на нафту – розвали російську імперію» у виконанні Заходу вдається блискуче: російська нафта марки Urals вже продається удвічі дешевше, ніж еталонний сорт Brent.

І, незважаючи на те, що ціна на Urals набагато нижча від ліміту, встановленого країнами G7 з метою обмеження надходження нафтових грошей Росії для продовження війни в Україні, покупці не поспішають вишиковуватися в чергу за дешевою російською нафтою.

Як повідомив Bloomberg, в порту Приморська на Балтійському морі нафта марки Urals коштувала $37,8 за барель. При тому, що світовий еталонний сорт Brent того самого дня продавався за $78,57.

Різке падіння ціни може підштовхнути Москву до скорочення видобутку, прогнозує видання.

Саме цей варіант виглядає найбільш вірогідним – оскільки Росія втратила свої найбільш важливі ринки. Це трапилося після того, як Європейський Союз 5 грудня  майже повністю зупинив експорт сирої російської нафти морем, завдавши міцного удару по важливому джерелу доходів Росії. Одночасно ЄС приєднався до країн G7 та Австралії, які наклали обмеження на ціну російської нафти (не більше $60 за барель).

В результаті російські перевезення сирої нафти різко скоротилися на 1,86 млн барелів, або ж на 54% на день, у перший повний же тиждень дії санкцій. «Тепер Росія залежить від крихітної групи покупців, зокрема Китаю та Індії. І оскільки танкерам доводиться пливти на тисячі кілометрів далі, щоб доставити вантаж із західних російських портів до цих покупців, вартість фрахту суден різко зросла. Це змусило знизити ціну на російську нафту, щоб конкурувати з поставками з Близького Сходу», - зауважує Bloomberg.

Таким чином, успішно випробуваний Заходом проти СРСР прийом різкого та кардинального зниженні цін на радянські енергоносії (тоді США домовилися із Саудівською Аравією – і та вдвічі збільшила видобуток нафти, чим обвалила ціни на неї втричі) із наступною економічною катастрофою «імперії зла» вже за перші тижні застосування довів свою ефективність.

Важливе те, що він застосовується проти Росії не сам по собі, а у поєднанні із іншими старими-перевіреними прийомами. Це, зокрема, втягування Росії одночасно у тривалу війну на виснаження та у гонку озброєнь, стимулювання відцентрових рухів у національних територіях, тощо.

І у результаті застосування нафтової удавки стовідсотково призведе до швидкого послаблення Москви. Яка завжди дозволяла собі дорогі зовнішні військові авантюри лише виключно за високих цін на нафту. Раніше, до глобальних економчних потрясінь останніх 15 років, навіть прикмета така була: як тільки ціна на російську нафту досягає показника $100 чи вище - у країни-бензоколонки  під вивіскою "Росія"відразу прокидаються геополітичні амбіції. Бо на це з'явився ресурс. Й вона їх поспішає втілити - поки цінова кон`юнктура сприятлива... 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.