Голос Америки: зранку – деокупація, ввечері –переговори

09 листопада 2022, 10:00
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
65
Голос Америки: зранку – деокупація, ввечері –переговори

Вашингтон чітко заявив: неприйнятними є умови, на яких росіяни в принципі готові вести діалог, оскільки насправді усі розмови мають починатися з повної деокупації України.

Останні декілька тижнів було багато шуму навколо теми можливих домовленостей між США і Росією про припинення війни в Україні.

Як і зазвичай, сценарій можливої домовленості великих за спиною України активно проштовхували росіяни. Насправді нічого надзвичайного не відбувалося: мав місце необхідний обмін інформацією між найбільшими ядерними державами світу в  умовах, коли одна із цих держав безвідповідально просуває тему своєї готовності застосувати ядерну зброю.

Як повідомила авторитетна The Wall Street Journal, радник із національної безпеки США Джейк Салліван останніми місяцями провів цілий ряд конфіденційних бесід на цю тему з високопоставленими помічниками президента Росії.

Переговори велися не з метою обговорити загальні параметри чи конкретні умови можливої мирної угоди між Україною і Росією. А якраз з метою знизити ризик ширшого конфлікту через Україну і застерегти Москву від застосування ядерної або іншої зброї масового знищення.

Із цих питань Салліван підтримував контакт із радником Путіна з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим, а також зі своїм безпосереднім колегою секретарем Ради безпеки РФ Ніколаєм Патрушевим.

В американському істеблішменті про Саллівана давно склалась думка, як про прихильника постійного діалогу з РФ. І він відомий в адміністрації президента США як людина, яка й зараз активно наполягає на підтримці лінії зв'язку з Росією. Бо впевнений, що підтримання контакту з Москвою - в «інтересах кожної країни, яка постраждала від цього конфлікту».

Хоча інші високопосадовці вважають, що переговори із Кремлем за нинішніх дипломатичних і військових обставин не будуть плідними.

Ясність у ситуацію почав вносити минулого тижня сам Салліван. Коли  під час візиту до Києва заявив, що Москва висуває неприйнятні очікування, коли запрошує інші держави до переговорів щодо завершення російсько-української війни.

За словами посадовця Білого дому, неприйнятними є умови, на яких росіяни в принципі готові вести діалог, оскільки насправді усі розмови мають починатися з повної деокупації України.

Вже повернувшись до США, Салліван підтвердив, що канали зв'язку між Вашингтоном і Москвою залишаються відкритими, незважаючи на війну в Україні. Він зауважив, що в інтересах США підтримувати контакт з Кремлем, але при цьому в адмігістрації Байдена чітко усвідомлюють, з ким вони мають справу.

І, нарешті, речник Державного департаменту США Нед Прайс підтвердив, що озвучений Салліваном підхід «Спочатку – безумовна деокупація, потім – всі переговори» є твердою позицією керівництва Сполучених Штатів: «Ми віримо, так само як і українці, у встановлення миру. Встановлення миру, яке поважатиме принципи Статуту ООН щодо територіальної цілісності й суверенітету, яке забезпечило би здатність для України захищати своє майбутнє, яке забезпечило би відновлення та відбудову України, а також притягнення до відповідальності Росії за напад на Україну та вчинення воєнних злочинів».

І додав, що якщо Росія хоче такого діалогу, вона повинна зупинити обстріли та запуски ракет, припинити свої атаки та вбивства українських цивільних громадян і знищення інфраструктури.

«Але звісно ж, Кремль робить все навпаки – він продовжує вдаватися до ескалації цієї війни замість того, щоби продемонструвати сигнал, що він готовий і відкритий до переговорів», - заключив представник Держдепу.

Отже все максимально чітко і зрозуміло: Україна і США в питанні умов для початку перемовин про припинення війни виступають із одних позицій. Що, звичайно, значно посилює український підхід до цього питання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.