Військовий облік жінок: як суперечка двох фемін поліпшила настрій решті

07 вересня 2022, 13:00
Власник сторінки
Юрист, адвокат
0
344
Військовий облік жінок: як суперечка двох фемін поліпшила настрій решті

Верховна Рада розгляне законопроєкт, який зробить участь присутність жінок на фронті добровільною

Повість про те, як Ганна Маляр посварилася з Мар’яною Безуглою, мала цілком щасливий фінал. Щасливий він не тим, що дами помирилися (про це історія мовчить). А тим, що справа добровільності військового обліку жінок зрушила з місця. Інколи, таким чином, і від Фейсбуку буває користь: якби не пересварка депутатки та чиновниці, діла б не було.

А так – комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав законопроєкт №6482, який робить військовий облік жінок добровільним. Цей проєкт скасовує широкий перелік професій, із якими жінки мають ставати на військовий облік.

Натомість передбачається, що на облік беруться лише жінки-медики, а ще на облік можуть стати всі охочі придатні жінки відповідного фаху.

«Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних», – ідеться в законопроєкті, головним автором якого виступає Максим Бужанський.

Здавалось би, розв’язати це питання було просто. Але чому тоді це стало можливим після медійного скандалу?

Контекст є наступним

Нагадаємо, що спочатку був закон №1357-IX, ухвалений в березні 2021-го, тобто за рік до повномасштабного вторгнення. Він вносив зміни до п. 11 ст. 1 закону «Про військовий обов’язок і військову службу». Наразі ним передбачено, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Потім був наказ МОУ від 11.10.2021 №313, за яким майже всі жінки України, віком від 18 до 60 років, зобов’язані стати на військовий облік, не дивлячись на те, що багато з перерахованих Міноборони спеціальностей навряд чи будуть задіяні Збройними Силами України.

Критики цього наказу зазначали, що Міноборони просто взяло увесь список існуючих професій та включило його у свій перелік. Багато обурення з цього приводу виникало ще тоді, наприкінці 2021-го. У відповідь на це міністерство суттєво скоротило список і відтермінувало взяття жінок на облік до 1 жовтня 2022 року, але рішення, яке задовольнило б всіх, знайдене не було.

Між тим ще 28 грудня у ВРУ було зареєстровано законопроєкт №6482 – той, про який йшлося вище і який робить військовий облік жінок добровільним.

А 29 грудня з'явився альтернативний йому законопроєкт №6482-1. Його автором був нардеп Костюк зі «Слуги народу». Документ Костюка майже повторював положення законопроєкту №6482, з акцентом відносно жінок, які мають медичну спеціальність та/або професію. Такі жінки беруться на облік військовозобов’язаних автоматично.

11 січня 2022 року був зареєстрований ще один, вже третій законопроєкт на цю тему – №6482-2. Його автор, Гончаренко з «Європейської солідарності», зробив акцент на тому, що саме Кабмін має визначати види професійної діяльності, за якими жінки можуть бути взяті на військовий облік.

Таким чином, законопроєктів було достатньо – як кажуть на заході України, «до вибору, до кольору». Але почалося повномасштабне вторгнення, і законодавцям стало вже не до ухвалення одного із ним.

Але час не стояв на місці, і перше жовтня 2022 року, коли має запрацювати наказ МОУ, неухильно наближалося. Починаючи з цієї дати, в Україні запроваджується обов'язковий військовий облік для жінок певних спеціальностей. У Генштабі та Міноборони неодноразово наголошували, що хочуть, аби військовий облік для жінок був виключно добровільною справою, але відповідних змін до законодавства не було.

І якщо їх так і не буде, наказ запрацює, і жінки багатьох популярних професій – психологи, лікарі, хіміки, радіотехніки, телекомунікаційники, кухари, ветеринари та економісти – стануть військово зобов'язаними і не зможуть, наприклад, вільно виїжджати за кордон.

Зрозуміло, що це багатьох не влаштовує. Зокрема, мам, які мають неповнолітніх дітей. Ситуація загострилася до межі, а відтак несподівано настала розв’язка.

Фейсбучні пристрасті

Все почалося з того, що заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила про намір її відомства переглянути перелік спеціальностей для військового обліку жінок. За її словами, Міноборони надіслало до профільного комітету Верховної Ради з питань безпеки та оборони пропозиції щодо внесення змін до закону «Про військовий обов'язок і військову службу».

Як наголосила Маляр, навіть під час війни держава не має «гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку». Але «ми неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження парламенту», – підкреслила Маляр.

Парламент в особі моєї колеги Мар'яни Безуглої зреагував на ці слова моментально. В коментарях під дописом Маляр заступниця голови комітету з питань нацбезпеки зазначила, що все якраз навпаки і що питання військового обліку має врегулювати не Верховна Рада, а Міноборони.

«Парламент у 2022 році це питання не розглядатиме, бо перелік, дати, виїзд за кордон – все регулюється на рівні Кабміну, а не законами, – написала в соцмережах Безугла. – Не зміните за цей місяць свої ж накази – буде військовий облік, як ви там і прописали. Отже, чекаємо змін наказів Міноборони».

Читачі, а особливо читачки закликали обох візаві припинити словесний пінг-понг та дати нарешті чітку відповідь на запитання, що все таки із військовим обліком? Але пінг-понг продовжився.

Ганна Маляр зазначила, що Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Мар’яна ж Безугла факт надходження таких пропозицій заперечила.

«Пропозиції у вигляді законопроєкту від Міноборони не надходило. Питання знято з порядку денного. Чекаємо змін наказів Міноборони, у яких Міноборони й визначило як строки, так і перелік (спеціальностей)», – парирувала Безугла.

«Ми не пишемо про законопроєкт, ми направили пропозиції – їх розробили спільно юристи МОУ і ГШ», – уточнила Маляр.

На це Безугла відповіла, що якщо йдеться про лист Міноборони, то це не зараховується. Бо лист – це не законопроєкт. «Спочатку відтермінуйте свій же наказ, який створив цю ситуацію. Наприклад, до 01 жовтня 2025 чи й 2030… Бо то лише розмови та перенаправлення на парламент без жодних кроків, крім листа-позиції. На парламент, який це не прописує», – наголосила Безугла.

А Маляр зазначила, що відтерміновувати щось немає сенсу. Питання слід вирішити інакше – у законодавчий спосіб. І тут колесо Фортуни зробило повний оберт і повернулося до того, з чого все починалося – до потреби ухвалити той чи інший закон.

Вирішили підтримати

І ось комітет національної безпеки і оборони Верховної Ради схвалив у  першому читанні законопроєкт № 6482, який робить військовий облік жінок добровільним. Про це повідомила народна депутатка Роксолана Підласа. «Сподіваюсь на швидке голосування в залі», – написала вона.

Такому соломоновому рішенню поаплодувала Ганна Маляр. Вона запевнила, що у випадку ухвалення відповідних змін, Міноборони і Генштаб втілять їх у життя.

А втілювати доведеться винятково добровільне взяття на облік жінок. Виняток становитимуть лише медикині, як про це йшлося вище. Решта може бути впевнена у тому, що без їхньої згоди жінок на фронт не призвуть. А відтак можна планувати евакуацію чи інший виїзд за кордон.

Справа тепер за малим – парламент має підтримати законопроєкт №6482. Якби це було зроблено ще минулого року, хайпу довкола військового обліку вдалося би уникнути. Але історія не має умовного способу, тож помилки чи прорахунки доводиться усувати зараз. Аби нарешті поставити в цій справі остаточну крапку.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.