Привід бродить по Європі – привід путінізму...

10 серпня 2022, 15:34
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
129
Привід бродить по Європі – привід путінізму...

«Енергетична криза та криза вартості життя – це ті фактори, які роз’єднають західні країни у підтримці України. І змусять Захід натиснути на Україну, щоб та прийняла умови Москви у закінченні війни».

Таким є задум Кремля у намаганні добитися вигідних собі умов припинення війни в Україні.

Іншими словами - внаслідок військового виснаження і неможливості отримати перемогу на полях боїв в Україні Путін в найближчі 2-3 місяці головний упор зробить на продовженні масштабного застосування енергетично-економічних важелів для руйнування західної антиросійської коаліції. Так господар Кремля змушений поступати не від можливості обирати серед багатьох різних варіантів досягнення своїх цілей у війні. А від того, що фактор синергії вище названих двох криз - фактично єдиний останній шлях для Путіна уникнути поразки в Україні.

Зараз європейці опинились перед необхідністю вирішити вкрай складну для них дилему. Або погодиться ще більше «затягнути паски» і дотиснути Путіна до поразки. І ліквідувати реальну загрозу для себе від подальшої путінської агресії. Або обрати курс на припинення погіршення свого рівня життя і на досягнення перемир’я в Україні. Із наданням Росії такої необхідної останній передишки і неминучим продовженням агресії проти України (а також і проти Заходу) наступного року.

На Заході багато говориться про те, який приголомшливий прогрес під час війни демонструють ЗСУ. І, дійсно, результати цього прогресу чітко видно на полях боїв війни.  Саме завдяки вмінню і героїзму наших військових із використанням масштабної західної допомоги спочатку була зірвана спроба бліцкригу росіян, а тепер йдеться про неможливість для агресора здобути військовим шляхом перемогу в Україні.

Але водночас, паралельно і сам Захід вчиться протистояти російській зброї гібридної війни. В тому числі й застосуванню Росією енергоресурсів як надзвичайно ефективної зброї.

Дуже досвідчений британський експерт з політичного та економічного життя Росії  Едвард Лукас підводить попередні підсумки  цього навчання: «Ця війна не була неминучою. Вона стала результатом самозаспокоєння Заходу. І тепер ми отримуємо прискорену геополітичну освіту коштом десятків тисяч життів українців, сотень тисяч українців, які потерпають від фізичних і психологічних травм – і мільйони поламаних життів. Усе це розкрило нам нарешті очі на те, що ми повинні були знати ще в 1990-х роках. А саме - що з крахом планової економіки і однопартійної держави російський чи радянський імперіалізм не припинився…

Росія використовує енергетику як зброю. І робить це вона лише через те, що Захід в останні десятиліття був ледачий, самозаспокоєний і жадібний. Ніхто не зробив нас усіх залежними від російського газу. Ми самі собі це заподіяли. Багато людей на Заході думають про тривале перемир’я. Через цей психологічний страх ескалації і небажання стикатися з реальністю є також і страх піднімати санкції з боку Заходу».

В той час, як на переконання Лукаса та інших західних експертів, які розуміють сутність російського режиму, саме зараз, у нинішній скоадній ситуації, потрібно різко посилити тиск на РФ. Бо Путін і його однодумці зрозуміють лише мову сили.  

«Я би підтримав глобальне ембарго на весь російський експорт. Якщо ми не можемо зробити це, можна встановити максимальну ціну і сказати: «Це нове мито. Ось ціна, яку ви маєте заплатити», щоб Росія припинила отримувати надприбутки, зокрема від продажу газу. Я би підтримав відкликання ліцензій для всіх пристроїв на Apple, Microsoft і Android у Росії. Видати такі оновлення програмного забезпечення, які вб’ють ці пристрої, перетворивши їх на цеглини. Є багато всього, що ми можемо ще зробити. Нас стримує брак політичної волі», - відзначає Лукас.

Але надзвичайна складність ситуації у тому, що у Заходу зараз немає нових 30 років для розуміння сутності російської імперії та путінського режиму. Немає навіть 30 місяців. Вже цієї осені Заходові доведеться продемонструвати – чи здатний він витримати удар енергетичною зброєю Москви. І чи дійсно Путін йому настільки набрид, а тривога щодо його подальших амбіцій є настільки великою, що вони разом переважать 30-річну величезну інерцію ледачості, самозаспокоєності та жадібності.

#кінець епохи Путіна 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.