Як Андрій Герус підставляє владу?

09 серпня 2022, 09:20
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
1
1880
Тарас Загородній, керуючий партнер Національної антикризової групи

Попри повномасштабну російську агресію, в Україні залишається чимало людей, діяльність яких може розцінюватись як підігрування Кремлю та як така, що зсередини руйнують українську економіку.

Один з них – Андрій Герус, народний депутат від Слуги народу. Є всі підстави вважати, що він має тісні зв’язки з росією та білоруссю і може у будь-який момент зрадити Україну задля власного збагачення.

Ім’я Андрія Геруса добре відоме публіці через сумнозвісну поправку, названу на його честь. Нагадаємо, 18 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт щодо радіаційної безпеки. Коли документ готували до другого читання, в тексті з’явилися зміни до Закону “Про ринок електричної енергії”, згідно з  якими весь обсяг електроенергії, що імпортується з країн, які не є сторонами Енергетичної спільноти, продається виключно на ринку на добу вперед і балансує ринок. Цю поправку протягнув особисто Герус. Простими словами в ній йдеться про те, що парламент дав добро на купівлю за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами Європейського енергетичної спільноти, тобто, у росії та білорусі (яка, як з'ясувалося згодом, теж недружня Україні держава).

Тоді, за словами Геруса, імпорт електроенергії мав здійснюватись з Білорусі. Але вже з 1 жовтня розпочалося постачання електроенергії з росії в режимі імпорту. Його здійснювала компанія Юнайтед Енерджі, яку пов'язують із Ігорем Коломойським. Такі дії одразу ж викликали критику опозиції, що вплинуло на рейтинг влади. Зокрема колишньої віце-прем’єрки з питань європейської інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, Андрій Герус протягнув цю поправку до законопроекту про ядерну безпеку в інтересах Ігоря Коломойського. Адже це дозволило компанії Коломойського здійснити закупівлю дешевої електроенергії з Росії.

Народна депутатка Ганна Скороход тоді підозрювала, що Андрій Герус це зробив не лише в інтересах Коломойського, а через шкурні інтереси. Нібито за свою ініціативу він отримав хабара в 400 тисяч доларів. Не дивно, що його вважають одним з найбагатших народних депутатів українського парламенту. Хоча він дуже не любить про це говорити і навіть кидається на журналістів, які абсолютно резонно розпитують його про джерела походження доходів, на які він шикував на одному з найдорожчих готелів Кемеру.

Так чи інакше, тоді в результаті махінацій Геруса в першу половину жовтня 2019 року імпорт електроенергії з росії зріс майже вдвічі — з 2,4 млн. до 4,5 млн. кВт/год на добу. На початку листопада він збільшився порівняно із середньодобовим показником за жовтень у 3 рази – до 12 млн кВт-год на добу. Попри те, що в листопаді 2019 року шкідлива поправка Геруса була скасована, свою лиху справу вона зробила. Експерти переконані, що це спровокувало найбільшу енергетичну кризу в Україні з часів незалежності, наслідки якої відгукуються і донині. Адже імпорт електрики з рф призвів до зупинки енергетичних і вугільних підприємств України.

Геруса намагалися притягти до відповідальності: за розпорядженням Вищого антикорупційного суду та Шевченківського районного суду міста Києва НАБУ та СБУ відкрили стосовно нього кримінальні провадження за ст. 364 (зловживання службовим становищем). Проте справа нічим не завершилася.

І ще одна важлива деталь, яка комусь може здатися незначною. Андрій Герус дуже пишається своєю близькістю до білоруських посадовців. Так, влітку 2020 року він мав розмову з міністром енергетики Білорусі Віктором Каранкевичем (який, до речі, досі обіймає цю посаду) щодо експорту української електроенергії. Герус тоді отримав по шапці від офісу президента, адже явно перевищив службові повноваження народного депутата. Але ж старі зв’язки так просто не зникають. Що завадить Андрію Михайловичу знову відновити свої дружні стосунки з російськими та білоруськими посадовцями, якщо йому добряче за це заплатять? В це легко повірити, адже інтереси України, на яку зазіхають дві ворожі держави, ніколи не були серед його пріоритетів.

Але у будь-якому разі владі слід щось робити з таким токсичним персонажем як пан Герус.

Бо постійна критика опозиції на його призводить тільки до руйнування довіри до влади, що Банковій навряд чи потрібно, оскільки після закінчення війни будуть вибори. І на всі дуже неприємні питання доведеться відповідати. І краще зробити так, щоб джерела цих питань у владі до того часу не було.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Бизнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.