Третя фаза війни почнеться цього тижня

08 серпня 2022, 17:03
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
1756
Третя фаза війни почнеться цього тижня

Її основний фронт у 350 км буде пролягати від Херсона до Запоріжжя.

Про те, що головне протистояння наших військ і армії агресора переміститься з Донбасу на південь і це відбудеться у проміжок між 5 і 15 серпня  я написав близько трьох тижнів тому.

Позавчора, 6 серпня, актуальність цього прогнозу і передбачених термінів підтвердила британська розвідка. За її висновками, ближчим часом розпочнеться нова фаза війни, основний фронт якої протяжністю близько 350 км буде на півдні. 

«Російські війська майже точно скупчуються на півдні, очікуючи або контрнаступу України, або готуючись до наступу. Довгі конвої російських військових вантажівок, танків, артилерії та іншого продовжують рухатися з Донбасу на південний захід. Зокрема, йде перекидання сил з окупованих Мелітополя, Бердянська, Маріуполя та материкової частини Росії через Кримський міст до Криму. Звідки їх з високою ймовірністю відправлять на Херсонщину ближчими днями. Війна Росії проти України невдовзі увійде в нову фазу. Найінтенсивніші бойові дії змістяться на фронт протяжністю близько 350 км - від Запоріжжя до Херсона», - відзначає британська розвідка.

В аналізі ситуації станом на середину минулого місяця я зазначав, що найближчим часом наша армія вирішуватиме два завдання. Перше – зупинка наступу росіян на Донбасі. Друге – початок повернення на півдні територій, які були окуповані після 23 лютого. Обидва ці завдання є частиною більш масштабного завдання – не дати Росії закріпити за собою контроль над окупованими станом на зараз українськими територіями із застосуванням квазі-легитимних засобів типу референдумів 11 вересня про приєднання тих територій до РФ.

Перше завдання – зупинити наступ росіян у Донецькій області нашим військовим вдалося виконати. Спочатку внаслідок надзвичайного виснаження в боях на Луганщині й вдалого знищення HIMARS`ами бойових складів та командних пунктів ворога російські війська перед наступом в Донецькій області були змушені взяти оперативну паузу. А потім після виходу із цієї паузи замість колишнього валу вогню обмежились незначними атаками та захопленням другорядних населених пунктів.

Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що нинішній російський наступ може призвести до обмежених нових територіальних здобутків на Донбасі на північний схід від шосе E40. А його кульмінація може закінчитися навіть до спроб захоплення Слов’янська чи Бахмута.

Отже, станом на початок серпня стало остаточно зрозуміло: росіяни не встигнуть вийти на адміністративні кордони Донецької області до 11 вересня. Із тим, щоб встигнути в цей день проголосити про «звільнення всього Донбасу» і влаштувати спектакль із включенням «звільненого» Донбасу до складу РФ.

Після стабілізації ситуації на Донбасі ЗСУ отримали можливість переходити до наступного етапу – перехопити стратегічну ініциативу, провести вдалий контрнаступ на півдні й вибити росіян звідти. 

Російська тактика: замість оборони - наступ

Хоча за останні півмісяця  на півдні з’явилася й нова ввідна: росіяни тут значно посилили свої позиції. І, за висновками військових експертів, замість оборони від українського контрнаступу можуть спробувати самі піти тут у наступ. З кінця липня російська армія перекинула десятки своїх батальйонно-тактичних груп з Донбасу на південь України - це тисячі бійців та сотні одиниць техніки.

«Такі маневри могли б означати бажання росіян убезпечити захоплений ще в лютому Херсон і навколишні райони від оголошеного контрнаступу української армії. Якби не кількість та склад цього нового південного угруповання - надто вже воно велике й включає таку кількість десантних підрозділів, яку не дуже раціонально використовувати в обороні замість звичайної мотопіхоти.

Це може бути ознакою того, що невдовзі головний театр бойових дій війни Росії проти України переміститься із просторів Донбасу у південні степи, на обидва береги Дніпра в його нижній течії.

Активні бої на цьому напрямку можуть початися вже найближчими днями та мати серйозний вплив на всю війну»,  - зазначає Українська служба Бі-Бі-Сі.

Одним із перших про перекидання російських військ з-під Харкова та Донбасу на південь ще 28 липня писав військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.

За його словами, наприкінці липня росіяни перекинули у Херсонську та Запорізьку області підрозділи Східного військового округу РФ.

Зокрема, йдеться про частини 35-ї загальновійськової армії, яка на початку війни проривалася до Києва: саме її 64-а мотострілецька бригада окупувала Бучу в березні та саме її звинувачують у причетності до воєнних злочинів там.

Пізніше ця ж 35-а армія воювала під Ізюмом на Харківщині.

"Особисто для мене, наприклад, переміщення та застосування 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу ЗС РФ у цьому сенсі є своєрідним маркером - показником того, куди саме прикута в даний момент увага їхнього генштабу", - зазначив Машовець.

Окрім "далекосхідних" бригад, росіяни зосереджують на українському півдні також більшість своїх повітрянодесантних підрозділів, загальною чисельністю близько 10 тис бійців.

«Треба розуміти, що у ворога нестача добре підготовлених сил, а повітряно-десантні підрозділи належать до найбільш боєготових. І навіть ті, що знекровлені, мають достатній бойовий потенціал, щоб виконувати й оборонні, й наступальні задачі на найважливіших напрямках», - каже про концентрацію російських десантників Павло Лакійчук, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія XXI".

Зрештою, певні висновки про плани росіян можна робити і на основі техніки, яку вони перекидають на південь. Серед цієї техніки: ІМР-2 (інженерна машина розгородження), кілька ЕОВ-4421 (військових екскаваторів), кілька ТММ-3 (важких механізованих мостів, які використовують в армії для подолання перешкод завширшки до 40 метрів), а також БАТ-2 (військовий бульдозер на шасі артилерійського тягача).

Якщо екскаватори та цивільні трактори теоретично ще можна використовувати для побудови окопів та інших оборонних фортифікацій, то основне завдання ІМРів, БАТів і механізованих мостів - забезпечення просування вперед колон через завали та перешкоди на зразок невеликих річок.

ЗСУ перехоплюють стратегічну ініциативу

Водночас, яким би не був основний напрямок росіського наступу на півдні, українській армії, яка останні місяці зосереджувала тут свої сили для контрнаступу, явно є чим зустріти російських військових.

За останні дні українська армія успішно обстріляла Антонівський та Каховський мости, Антонівський залізничний міст, склади росіян в районі Мелітополя, Олешок, Чорнобаївки, Нової Каховки, Берислава і навіть Скадовська, який розташований за понад 80 км від лінії фронту.

Та найбільш помітним було знищення 40-вагонного російського залізничного ешелону з особовим складом та боєкомплектом у Брилівці, за 40 км від Херсона.

Таким чином, найближчим часом бойові дії продовжаться й на  Донбасі, й у Харківській області. Але, судячи зі всього, нова, третя, фаза війни розпочнеться на півдні, і розпочнеться вона таки на цьому тижні.

Обидві сторони до її початку вже повністю готові. Хоча готові до виконання протилежних завдань. Росіяни готові ще раз спробувати наступати як у лютому-березні. Й ще раз, цього разу вже остаточно, втратити стратегічну ініціативу. А наші війська готові цю стратегічну ініціативу перехопити. І звільнити до кінця осені значну частину територій, які  ворог захопив після 23 лютого. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.