Захід дав старт підготовці контрнаступу в Україні

01 липня 2022, 15:10
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
639
Захід дав старт підготовці контрнаступу в Україні

Публічно оголосив про це і відразу перейшов до практики британський прем’єр Джонсон.

Саме самміт НАТО в Мадриді став переламним моментом для того, щоб союзники України, нарешті, визнали надзвичайно тривожну реальність: Захід почав програвати в Україні. І що головне - визнали це не на рівні заяв, а на рівні практичної допомоги Україні.

В аналізі того, яким чином Заходу потрібно змінити свою підтримку нашої країни, щоб зламати плани Путіна 11 вересня оголосити про включення окупованих Росією українських територій до складу РФ я констатував: «США та інші західні союзники в ті неповні 2,5 місяці, що залишаються до запланованої анексії Донбасу і півдня України повинні РАДИКАЛЬНО збільшити номенклатуру і кількість військової допомоги Україні. Таким чином наші війська зможуть у повному озброєнні в усіх сенсах підійти до початку запланованого на серпень контрнаступу. І вибити росіян із територій, які вони захопили після 23 лютого».

Cool! – процесс цього РАДИКАЛЬНОГО збільшення, нарешті, пішов. І 1) по розмірах допомоги, і 2) по номенклатурі:

1) Якщо з початку війни до 30 червня один із двох лідерів надання військової допомоги Україні Велика Британія надала нашій країні військової підтримки на 1,3  млрд. фунтів стерлінгів, то вчора прем’єр Джонсон оголосив, що самим найближчим часом Україна отримає додатково 1 млрд. фунтів стерлінгів ($1,2 млрд.).

2) нашій країні буде поставлено саме те, що необхідно саме зараз для а) переламу ходу боїв на користь ЗСУ і б) проведення успішного контрнаступу української армії. Це інноваційне обладнання для радіоелектронної боротьби, складні системи протиповітряної оборони, безпілотні літальні апарати та життєво важливе спорядження для українських солдатів.

Британський прем’єр призначення цієї допомоги пояснив дуже чітко: це перший крок для переходу України від захисту до проведення наступальних операцій проти російських військ з метою відновлення українського суверенітету.

А міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, відповідаючи на питання, чи вірить британський уряд у те, що Росію можна буде витіснити з усієї України протягом осяжного проміжку часу, сказала, що це реально. І саме тому британський уряд надає Україні додаткову летальну допомогу.

Почин Джонсона оперативно підходили США, які надають більше всього допомоги нашій країні. Відразу після саміту НАТО в Мадриді президент США Джо Байден оголосив: США цими днями оголосять новий транш військової допомоги Україні на 800 млн доларів. Не зважаючи на те, що американський президент назвав це «оборонною допомогою», насправді йдеться саме про зброю, яка вкрай необхідна Україні також для а) переламу ходу боїв на користь ЗСУ і б) проведення успішного контрнаступу української армії.

 «Це нові просунуті західні системи повітряної оборони, більше артилерії та боєприпасів, контрбатарейні радари та додаткові боєприпаси для систем HIMARS», - повідомив Байден.

Отже, надзвичайно гарна новина полягає в тому, що Захід на практиці перейшов до підготовки третього етапу війни в Україні. У ході якого українці зможуть зупинити повзучий наступ росіян і перехопити військову ініціативу. Після чого відразу перейдуть в наступ і витіснять російські війська із захоплених ними українських територій.  

 Необхідні поставки гарантовані чітким розрахунком Заходу

 Зрозуміло, чому Захід саме зараз пішов на такий крок.

1. Захід ніяк не може дозволити Путіну отримати будь-яки перемоги від війни в Україні. Отримання Росією захоплених українських територій стало би початком якщо не кінця, то надзвичайно серйозних проблем для життєздатності НАТО, а також і для перспектив всіх членів колективного Заходу.

2. Ще з початку підготовки російського вторгнення в Україну восени минулого року і до кінця червня НАТО старанно вибудовував ідеальну з його точки зору лінію, яка дозволяє «знайти й утримати мінімальний рівень підтримки України, аби вона лише не впала під ударами РФ у поєднанні із нульовим ризиком прямого конфлікту з Росією».

3. Це натівське «велике будівництво» могло б продовжуватися ще дуже довго. Але ставки в протистоянні НАТО – Росія на українському плацдармі різко підняв Путін. Коли взяв курс на включення захоплених ним територій України до складу РФ вже 11 вересня.

4. І оскільки путінський дедлайн жорсткий, а Захід не може позволити Путіну отримати перемоги від війни в Україні (див.пункт 1), то союзники України і змушені були (як в тому прислів’ї – «Хиба хочеш? Мусиш!») терміново розпочати підготовку ЗСУ до контрнаступу. І радикально збільшити номенклатуру, а також кількість військової допомоги Україні. При цьому загальна установка Заходу щодо підтримки України із недопущенням конфлікту з РФ збереглася. Але наповнення першої складової змінилось радикально: замість мінімального рівня для успішної оборони України ставка зроблена на успішний, хоч і обмежений окупованими українськими територіями, наступ ЗСУ і витіснення росіян за межі України. Це сугубо практичне і прораховано рішення. Яке, тим не менш, українцям можна тільки вітати.

Ці ж чотири фактора максимально відкрито стисло виклав прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте: «Успіх України залежатиме від постачання їй важкого озброєння. Надзвичайно важливо, щоб кожна країна в Європі та в НАТО нині доставляла важке озброєння, яке тільки може надати Україні. Ми ще можемо зробити більше. Якщо ми цього не продовжимо, то є ризик, що Україні не вдасться здобути перемогу над Росією, і це вже буде дуже проблематичним для всіх нас».

Тому найближчими тижнями ми обов’язково побачимо збільшення поставок в Україну саме того озброєння, яке дозволить ЗСУ перейти від оборони до наступу. Перш за все, це найгірший жах росіян – РСЗО HIMARS. Та інше озброєння, яке дозволить ЗСУ ще до кінця осені вибити росіян із окупованих ними українських земель.  

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.