Чи повинен працівник виконувати роботу у разі призупинення трудового договору?

10 травня 2022, 18:06
Власник сторінки
Адвокат
0
59

В даній статті з'ясовується, чи зобовязаний найманий працівник виконувати покладені на нього трудові обовязки у випадку призупинення укладеного з ним трудового договору.

  В окремих випадках, перелік яких передбачений чинним законодавством, трудовий договір призупиняється. Чи в такому випадку найманий працівник зобов’язаний виконати роботу, яка передбачена даною угодою?
   Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, встановлюючи, чи повинен найманий працівник виконувати роботу, яка передбачена трудовим договором, у випадку призупинення даної угоди, треба дослідити такі правові джерела:
     1. Конституцію України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (надалі – Конституція України);
        2.  Кодекс законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII зі змінами та доповненнями (надалі – КЗпП України);
     3.    Закон України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136-IX (надалі – Закон України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану»).
       Чинне законодавство, будучи багаторівневою системою юридичних правил, водночас гарантує всім особам цілу низку різних за своєю суттю можливостей, яким в свою чергу притаманний майновий чи особистий немайновий характер. Скажімо згідно з правовою нормою, яка закріплена вітчизняним законодавцем в ч. 1 ст. 43 Конституції України, кожен володіє правом на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він в свою чергу:
       -   або вільно обирає;
       -   або на яку вільно погоджується.
     Подібне за своєю сутністю положення передбачають інші нормативні акти, що посідають одні з провідних місць в непростій структурі приватного права. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 2 КЗпП України, одне з основних трудових прав, яким в свою чергу є
право громадян України на працю, - тобто на одержання цими особами роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру, - включаючи в себе право на вільний вибір професії, роду занять та роботи, забезпечується державою.
      Належним підґрунтям осмисленої появи тих або інших суспільних відносин є відповідні факти. Скажімо трудовий договір – це достатня правова підстава добровільного виникнення трудових правовідносин.
      Вказаному документу притаманна ціла низка різних за своїм змістом ознак. Зокрема у випадках, вичерпний перелік яких закріплено відповідним законом, трудовий договір призупиняється. Що це означає?
     Даний факт обумовлює неминуче настання відповідних правових наслідків. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в абз. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану», під призупиненням дії трудового договору потрібно розуміти взаємопов’язані юридичні явища, а саме:
  -  тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою;
    - тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.
    Звідси випливає декілька важливих питань, що мають практичне значення. Зокрема якщо дія трудового договору призупиняється, то найманий працівник, який уклав його, звільняється від цілої низки різних за своєю суттю обов’язків. Наприклад, вищевказана особа може не виконувати роботу, що передбачена згаданою угодою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.