Уряд, "Нафтогаз" і "Оператор ГТС" відповідальні за тарифи на розподіл газу

03 лютого 2022, 10:06
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
77
Уряд,  Нафтогаз  і  Оператор ГТС  відповідальні за тарифи на розподіл газу

«Оператор ГТС» на чолі з Макогоном несподівано на початку лютого усвідомили колапс, який насувається на ринок газу.

Макогон визнав факт провалу політики компанії щодо планування, розробки та зрештою виконання балансу газу. Простіше кажучи власний видобуток, імпорт, споживання, технологічні витрати газу облгазами – усе це мало бути прораховано і передбачено «Оператором ГТС». Але ж куди там Оператору ГТС та Макогону, які були все минуле літо-осінь зайняті лише питанням боротьби проти «Північного потоку-2» та постійним звинуваченням «Газпрому» у небажання збільшувати транзит (хоча контракт їм дозволяє хоч і нуль транзитувати). До речі, зараз концепція змінилась (надавали по шапці із ЄС) і вже «Оператор ГТС» нічого не каже ні про «Північний потік-2, ні про «Газпром».

Але час минув. І отак Макогон як відома бабка (стрекоза) у байці Крилова ціле літо і осінь проспівав, що в результаті вилилося у нинішню проблему дефіциту газу. І, власне, глибша проблема – це відсутність газу по визначеній ціні для технологічних потреб облгазів (ВТП). Так, так. Це також сфера відповідальності «Оператора ГТС», який мав передбачити необхідні обсяги. А так зараз звичайно легше закочувати очі та голосити – мовляв, «Оператор ГТС» очікує виникнення дефіциту ліквідності у компанії у лютому і березні у зв'язку з неоплатами газу, що відбирається з магістральних газопроводів облгазами.

"У нас існує дуже велика проблема, яку ми ще не вирішили. Цю проблему не вирішує біржа, тому що біржа – це інструмент. Ця проблема пов'язана з несплатами за газ операторів газорозподільних систем (ГРС, колишні облгази). Це газ, який щодня відбирається із системи, проте за який ми не отримуємо коштів ні від операторів ГРС, ні від постачальника "останньої надії. Наші розрахунки показують, що якщо цю проблему не буде вирішено на державному рівні, то вже в березні, а може, і в лютому у нас можуть виникнути проблеми з ліквідністю, тому що газ у ГТС треба подавати, щоб споживачі були з газом, проте оператор фактично власним коштом цей газ купує", – зазначив Макогон.

Водночас, Макогон із «Оператора ГТС» визнає, що ціна газу на виробничо-технологічні потреби  закладена у тарифах облгазів, на послуги з розподілу газу з початку 2022 року становить 7,42 грн за 1000 куб. м. А яка ціна газу зараз на біржі? Більше, суттєво більше – 30-50 тис. грн. На хвилинку, якщо включити до тарифу ринкову ціни газу на ВТП, то тарифи на розподіл облгазів зростуть 2,5-3 рази – замість 2 грн буде 5-6 грн за кубометр. Цілком закономірно, що це буде призводити до накопичення заборгованості з боку операторів ГРС.

Але що Макогон не каже? Не говорить про те, що згідно з постановою уряду від 30 грудня 2021 року №1433, зобов’язання щодо забезпечення операторів ГРМ (облгазів) технологічним газом покладено якраз на «Оператора ГТС». Так, відсутній механізм його реалізації. Але пасивна позиція «Оператора ГТС» якраз і привела до кризової ситуації. Проблема стосується і старшого брата «Оператора ГТС», яким є «Нафтогаз». «Нафтогаз» не виконав рішення Кабміну від 27 вересня 2021 року №1011 і не забезпечив на 2021 рік облгази газом для ВТП за тарифною ціною.

Тому сьогодні питання тарифів на розподіл газу, який перманентно збурює суспільство, народ – це виключно проблема у трикутнику «уряд-Нафтогаз- Оператор ГТС».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ГТС,Нафтогаз,правительство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.