Схема на мільярди гривень: подробиці незаконного вивезення вугілля з ОРДЛО

18 січня 2022, 14:14
Власник сторінки
історик, юрист
0
34
Схема на мільярди гривень: подробиці незаконного вивезення вугілля з ОРДЛО

В такий спосіб Росія допомагала наповнити бюджети самопроголошених «республік» для забезпечення фінансування соціальних виплат населенню

Державне бюро розслідувань опублікувало схему справи Медведчука та Порошенка, яких звинувачують у підриві енергетичної безпеки України у 2014-2015 роках та фінансуванні тероризму за допомогою закупівлі вугілля з території України, яку контролює Російська Федерації.

«Отже, очевидно, що своїми умисними діями за попередньою змовою громадяни Порошенко, Медведчук, Кузяра та Демчишин сприяли діяльності терористичних організацій “Л/ДНР”, забезпечуючи придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України», - йдеться у повідомленні.

ДБР також зазначає, що внаслідок цього злочину протягом усього 2015 року терористам «Л/ДНР» було перераховано не менше 205 мільйонів 391 тисячі гривень. За їх інформацією, загалом на цю справу планувалося виділити не менше ніж 3 мільярди 168 мільйонів гривень. 

На думку слідства, своїми діями фігуранти поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, що, своєю чергою, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Нагадаю декілька фактів  щодо закупівлі вугілля з території України, яку контролює Російська Федерації. 

Так, наприклад, 09.01. 2019 року ексміністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш в ефірі телеканалу «Прямий» заявив, що щороку Росія вивозила з окупованих територій Донбасу 2,8 мільйона тонн вугілля.

«З частини окупованого Донбасу РФ щороку незаконно вивозить 2,8 мільйона тонн антрацитового вугілля, його вартість у перерахунку складає 288 мільйонів доларів», – , що загальний обсяг вугілля, яке незаконно вивозиться Росією з території Донбасу, досягає 7 мільйонів тон на рік. 

Варто зазначити, що крім країн ЄС та Туреччини українське вугілля видобуте на окупованій території Донбасу постачалося на територію України під виглядом видобутого на території РФ і споживалося на території самої РФ.

«Воно (українське вугілля) споживається на Новочеркаській станції… Основні обсяги сортового вугілля транзитом через територію Росії йдуть на експорт», – цитувало заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського агентство Reuters. Новочеркаська ГРЕС належить генеруючій ОГК-2 ВАТ «Газпром» і споживає близько 3 млн т вугілля на рік.

В червні 2017 року тодішній виконувач обов'язків гендиректора компанії «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук повідомив, що на вугільних підприємствах компанії (на  окупованій території) планували видобути 8 мільйонів тонн товарного антрациту. «Із 8 мільйонів тонн – 1 мільйон тонн планували вивезли звідти. Ще близько 2 мільйонів тонн вони (бойовики) вивезуть на Старобешівську ТЕС. Залишається близько 5 мільйонів тонн – це профіцит, який у них є, і його треба кудись подіти», – розповів Сахарук.

Варто зазначити, що у вересні 2017 року заступник міністра економіки РФ Сергій Назаров заявив, що щомісячно з окупованих територій Донбасу бойовики відправляють у РФ приблизно 1 млн. тонн вугілля. Надалі отримане вугілля Росія реекспортує у треті країни.

В такий спосіб Росія допомагала наповнити бюджети самопроголошених «республік» для забезпечення фінансування соціальних виплат населенню. «Вони розв'язують усі свої проблеми із соціальною інфраструктурою, бюджетом і пенсіями», – зазначив Назаров.

З Росії в Україну було привезено вугілля на суму понад ніж в півтора мільярда доларів США. Росія щорічно поставляла в Україну близько 10 мільйонів тонн вугілля і розраховувала зберегти цей ринок.

В ОРДЛО, за оцінками спеціалістів, видобувають близько 15 млн тон вугілля на рік. Тільки на території тимчасово окупованої Луганщини 35 тисяч робітників зайнято у вугледобувній промисловості. А інформація деяких українських ЗМІ про те, що мало не всі шахти там затоплені, а гірники сидять без зарплат – це «білий шум» з метою мінімізації репутаційних ризиків, коли спливали реальні факти реалізації вугілля з окупованих територій. 

Нагадаю, 12 листопада слідчі СБУ та ДБР вручили підозру колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину. Зазначається, що підозра оголошена за ст. 258-3 Кримінального кодексу України – сприяння терористичній групі чи терористичній організації.

20 грудня 2021 року виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко  підписав повідомлення про підозру експрезиденту Петру Порошенку у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, «діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема, з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР». 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.