“Невідома” причина звільнення Григорія Плачкова

17 грудня 2021, 09:43
Власник сторінки
політичний експерт, письменник
0
6805
Володимир Цибулько, політичний експерт, письменник

Ядерна енергетика залишається однією з небагатьох галузей в українській економіці, яка ще відчуває вплив країни-агресора та діячів, які їх просувають.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2021 р. №1606 було затверджено негативну оцінку результатів службової діяльності у 2021 році Голови Державної інспекції ядерного регулювання України (далі – ДІЯРУ або Держатомрегулювання) Григорія Плачкова.

15 грудня 2021 р. Уряд прийняв рішення щодо звільнення Григорія Плачкова з посади.

Дяльність, а також бездіяльність Григорія Плачкова нанесли значну шкоду Україні, її економічній та енергетичній безпеці. Ним приймалися рішення, які вигідні країні-агресору і які гальмують забезпечення енергонезалежності нашої держави та розвиток вітчизняної ядерної енергетики. Далі – деякі приклади та факти, які підтверджують фактичну роботу Г. Плачкова на російські інтереси в Україні.

1. Затягування видачі дозвільних документів на споруджене за американською технологією компанії Холтек Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (далі – ЦСВЯП). Висунення кожного разу нових і необгрунтованих вимог щодо ядерної та радіаційної безпеки об’єкту, а також вимог щодо проведення нових і повторних експертиз. Абсолютно безпідставно і в порушення норм чинного законодавства ДІЯРУ було додано 14 нових позицій у вже затверджений план лізензування Централізованого сховища.

Аргументи та пояснення Г.Плачкова щодо зазначених вимог необхідністю дотримання ядерної та радіаційної безпеки не відповідають дійсності та є абсолютно брехливими. Вони суперечать вимогам Комісії ядерного регулювання США, яка надала ліцензію американській компанії Холтек на технологію такого сховища, котре вже готове до практичного використання в Україні.

Головна мета Г.Плачкова у цій справі – не допустити запуск Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з тим, щоб і надалі Енергоатом платив Росії 200 млн. дол. США щорічно за надання послуг зберігання.

2. Саботаж та повне ігнорування проектів будівництва в Україні нових атомних енергоблоків за технологією АР1000 американської компанії Вестингхаус. Хоча відповідне рішення було прийняте ще влітку 2021 р. та за участі Президента України В.Зеленського в США 31.08.2021 р. було підписано відповідний Меморандум, Г.Плачков офіційно відмовився та заборонив фахівцям ДІЯРУ сприяти українсько-американському співробітництву та брати участь у заходах з американською стороною щодо підготовки нового будівництва. Також він офіційно відмовився розглядати проект відповідної Угоди між Урядами України і США.

Натомість Г. Плачков через своє найближче оточення (зокрема, члена Колегії ДІЯРУ Ольгу Кошарну, яка теж просуває російські наративи в українських ЗМІ) розповсюджує брехливу інформацію щодо неефективності зазначеної американської технології та неспроможності Енергоатома будувати нові блоки.

Такі дії Г.Плачкова призвели до суттєвого гальмування підготовки проекту будівництва нових енергоблоків, викликали серйозне обурення та нерозуміння американської сторони. Натомість, вони були схвально сприйняті у Росії, яка намагається не допустити розвиток ядерної енергетики в Україні, зберегти залежність від радянських реакторних технологій.

3. На користь країни-агресора також зіграла відмова ДІЯРУ та Г.Плачкова брати участь у співпраці з Агентством з ядерної енергетики Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яка об’єднує країни ядерних постачальників і ядерних операторів за виключенням Росії та є міжнародним майданчиком для співпраці в напрямках безпеки ядерних установок, регуляторної діяльності у сфері використання ядерної енергії, управління радіоактивними відходами, зняття з експлуатації ядерних установок.

4. Тісні контакти та постійний зв'язок Г.Плачкова з російскою стороною. Компетентні органи мають підтвердження, що під час ювілейної сесії МАГАТЕ 20-23 вересня 2021 р. Г.Плачков, який був головою української делегації, особисто у порушення затверджених директив та протоколу провів неофіційну приватну зустріч з офіційними представниками РФ в одному з готелей м. Відень. Можна лише здогадуватись яку інформацію їм передав Г.Плачков та які директиви він отримав під час “неформального” спілкування з представниками країни-агресора. При цьому широко відомим є факт алкогольної залежності та частого зловживання алкогольними напоями колишнім Головою інспекції ядерного регулювання України Г.Плачковим.

5. Можливо одним з результатів такої зустрічі стала допомога Г.Плачкова представникам ДНР і ЛНР у проведенні перевірки інспекторами МАГАТЕ об’єктів, що містять ядерні матеріали: ЗАТ Донецький металургійний завод та КНП Луганський обласний кліничний онкологічний диспансер, яка нещодавно відбулася.

З гуманітарних міркувань ще можна пояснити допомогу в інспекції онкологічного диспансера. Однак, легітимізація відносин з окупантами та надання їм конкретної допомоги в отриманні схвальних оцінок МАГАТЕ для узаконення подальшої діяльності металургійного заводу у м. Донецьк можна розглядати як державну зраду.

Перелік корисних дій Г.Плачкова на користь країни-агресора можна продовжувати. Хоча зараз це більше завдання для Служби безпеки України. Викладені факти не важко перевірити, є багато документів, які їх підтверджують. Тож, трохи терпіння, і матимемо оформлену ще одну кримінальну справу за державну зраду. У цьому випадку – на колишнього високопосадовця, який з кількома спільниками свідомо та системно не дає позбутися залежності ядерно-енергетичного комплексу України від країни - агресора.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.