РПЦвУ та ФСБ – це виконавці і замовники акції антивакцинаторів.

08 листопада 2021, 17:50
Власник сторінки
0
58

За організацією акцій проти вакцинації негласно стоїть УПЦ МП (РПЦвУ), а курує їхнє проведення ФСБ Росії “через свої джерела в цій псевдорелігійній структурі”.

За організацією акцій проти вакцинації негласно стоїть УПЦ МП (РПЦвУ), а курує їхнє проведення ФСБ Росії “через свої джерела в цій псевдорелігійній структурі”.

Ключовим організатором акції проти вакцинації стала близька до УПЦ МП громадська організація.

“Представники ГО “Миряни”, яка афілійована з УПЦ МП, директор Василь Макаровський, представник УПЦ МП єпископ Васильківський Микола, один із організаторів – Куценко”, – розповіла заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки Мар’яна Безугла (фракція СН).

Раніше Куценко вже засвітився в організації мітингу проти Патріарха Варфоломія (11 грудня 2020 року). Тоді пов’язували його з ОПЗЖ і керівником Антимайдану – Зінченком, який втік до Росії.

За організацією акцій проти вакцинації негласно стоїть УПЦ МП, підтверджує колишній заступник голови Служби безпеки України (2014-2015) Віктор Ягун. А курує їх проведення ФСБ Росії – “через свої джерела в цій псевдорелігійній структурі”, впевнений він.

Багато “антивакцинаторів” прийшли до Ради прямо з Києво-Печерської Лаври, де розташовується головний офіс УПЦ МП. “Збіг? Від самого ранку перед акцією струмочок людей потік із лаври. Мабуть, вони отримували там благословення. І потім пішли через Арсенальну до Верховної Ради. Це протоптаний маршрут”.

Значна частина їх і раніше брала участь у мітингах під егідою МП.

Миряни через свою сторінку у соцмережі Facebook повідомили, що підтримують мітинг 3 листопада. Але заперечували причетність до організації: “Миряни не є ініціаторами… Ми підтримуємо саме наших братів та сестер, коли їхні права порушуються… Ми проти того, щоб людей ділили на правильних та неправильних”.

Безугла наполягає: “Особливо МП (займалася організацією – ред ). За попередніми даними, за цим стоїть ФСБ”.

Засновник “Мирян” – Братство святого рівноапостольного Князя Володимира. А засновник братства – донецький православний олігарх та один зі значних спонсорів УПЦ МП Віктор Вишневецький (навіть свої шахти він називав іменами святих). Він був фігурантом розслідування Служби безпеки за фактом фінансування тероризму – за сплату податків бойовикам, але справа була закрита у 2018 році.

На акціях “Мирян” був помічений ще один православний олігарх із російським ухилом – депутат від ОПЗЖ Вадим Новинський. Новинський та МП не афішують зв’язок із “Мирянами”. Але це самоочевидні речі, архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря): “Це як доводити, що вода мокра… Такий собі комсомол Вадима Новинського”.

Активно православних УПЦ МП та реальних антивакцинаторів умовляли прийти та підвозили на акцію безкоштовно. А недобір компенсували “платниками”, – розповідає Ягун.

“Для проведення акції проти вакцинації відбувався набір через телеграм-групи за грошову винагороду у розмірі від 120 до 500 (і більше) гривень. Один із тих, хто набирав людей на акцію: Карпичко В’ячеслав”, – підтверджує Безугла.

За наведенням Безуглої ми вивчили одну з телеграм-груп, через яку набирали антивакцинаторів на 3 листопада – “Мітинги та масовки”. Вона існує з жовтня 2019 року та налічує 700 потенційних “платників”.  Вище в групі можна зустріти такі повідомлення:

За даними РНБО, кампанію проти вакцинації в Україні запустила РФ. Телеграм-канали, через які розповсюджуються фейки на цю тему, у раді пов’язують із Росією. У великому звіті РНБО також йдеться про те, що істотну роль у поширенні ідей антивакцинаторства відіграє “одна з церков” – йдеться саме про УПЦ МП.

“Всі, хто дивився стріми і читав хроніки зі вчорашнього мітингу антивакцинаторів у Києві, були шоковані, – каже Ягун. – Це був шабаш людей, які явно відносять себе до так званого “російського миру”. І прямо в інтерв’ю говорили, що вони за “один народ”.

Мітинг антивакцинаторів під Радою має не українське коріння, пише у Facebook радник віце-спікера Верховної Ради Павло Булгак: “І це наводить на думку про зовнішню інформаційну спецоперацію. Зокрема, на мітингу дуже активною була група осіб, які тримали найпомітніші плакати з припискою Terra Freedom”.

Ідеологом Terra Freedom є громадянин Молдови В’ячеслав Валько.

“За цим однозначно стоять російські спецслужби. Ми чудово знаємо, як вони використовують РПЦ та її філії в інших країнах у своїх інтересах”, – вважає Ягун.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.