Хто впевнено веде Україну до віялових відключень та імпорту електроенергії?

29 вересня 2021, 10:26
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
108
Хто впевнено веде Україну до віялових відключень та імпорту електроенергії?

Тобто, українські ТЕС за два тижні до початку опалювального сезону – це «самое слабое звено» (найслабша ланка) української енергосистеми. І ситуація із газом, яку всі обговорюють якраз нормальна.

Або влада, або ДТЕК Ахметова і державна компанія «Центренерго», або вони обоє ведуть ринок електроенергії до катастрофи. Запасів вугілля на складах ТЕС дійсно у три рази менші, ніж має бути. Є 770 тис. т, а мало бути 2,1 млн. т.

«Укренерго» взагалі відбилося від рук і якось так пасивненько, тихим голоском розповідає, що на складах мало вугілля. Та потрібно бити в барабани, кричати у весь голос, розповідати на прес-конференціях і пояснювати людям, хто винен і що робити. Але ні. «Укренерго» чекає того дня Х, коли воно просто дасть команду імпорту, аварійної допомоги із Росії і Білорусії. Ну да, ну да – «это ж другое» (це ж інше). Називати Лукашенка тираном, нещадно співати пісню про Путіна, одягати вишиванку до чергового святкового дня - то тут влада перша. А як рятуватись і брати у них електроенергію, то тут все роблять без голосних заяв і співів.

Скоріше за все – це свідома політика уряду. Держава закриває очі на небажання найбільших учасників теплової генерації накопичувати вугілля. І якщо до «Центренерго» питань менше, то ДТЕК – більше. Адже компанія Ахметова іще весною бачила тенденцію росту ціни вугілля, а тому повинна була збільшувати видобуток власного вугілля. Цього не було зроблено.

Це ж стосується імпорту вугілля. ДТЕК у «свинячий голос» кинувся посеред літа купувати вугілля на світовому ринку – у Казахстані, Польщі і США. Але у кращих традиціях тісної кооперації із владою рутинне питання вугілля вилилось у демонстрацію великої любові до США та президента Зеленського ) І ДТЕК купив трошки вугілля якраз у переддень візиту Зеленського до Байдена. Але не допомогло. Та й скільки зможе привести ДТЕК вугілля? Ну 600-800 тис. – це нічого не дасть.

Тобто, українські ТЕС за два тижні до початку опалювального сезону – це «самое слабое звено» (найслабша ланка) української енергосистеми. І ситуація із газом, яку всі обговорюють якраз нормальна. А от проблема з вугіллям може підкласти свиню Україні.

Так, звичайно, на світовому ринку вугілля сьогодні ціни зросли до рівня 150-190 дол за т. Але це не означає, що Ахметов, Центренерго чи Міненерго мають розвести руками і сказати як герой фільму «ку».

Мінімальними втратами від такої політики ДТЕК будуть віялові відключення для населення і промисловості. Безумовно, що доведеться імпортувати електроенергію із Росії і Білорусії.

Сподівання влади і підготовка до активного використання потужностей «Енергоатома» зимою – це «рулетка». Будь-який позаплановий вихід 2 блоків АЕС при відсутності запасів вугілля на складах ДТЕК і «Центренерго» (а цих запасів вже просто не зробиш) – приведе до колапсу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Ринат Ахметов,ДТЭК,Центрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.