Міфи про насильницьке об’єднання чи роз’єднання громад

26 серпня 2021, 10:10
Власник сторінки
0
18
Міфи про насильницьке об’єднання чи роз’єднання громад
В.Безгін

Останнім часом ширяться міфи про насильницьке об’єднання чи роз’єднання громад на підставі начебто їх неспроможності. Щоб розвіяти ці міфи, пропонуємо ознайомитися з фаховим коментарем народного депутата України, Голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна.

Ключові позиції  від Віталія Безгіна, які він окреслив на своїй фейсбук сторінці: 

1️⃣ Наразі не існує законодавчих інструментів для об’єднання/роз’єднання/ліквідації громад. Є урядовий законопроект #4664, який буде презентований публічно 20 вересня, а далі буде розглянутий комітетом.
2️⃣ Тези про неспроможність громад не мають під собою нічого, бо наразі нема єдиного підходу щодо визначення спроможності в динаміці та невідворотних показників. Що стосується проблем з фінансовими показниками, то я бачу 3 ключові причини:
- делеговані повноваження, що не покриваються відповідним фінансовим забезпеченням
- неефективний менеджмент та роздування видатків на утримання апарату
- пандемія
Жодна з цих причин не може бути підставою для ліквідації громади чи зміни її конфігурації.
3️⃣ Хочу щоб громади знали, що наш комітет не дозволить ніяких дій на кшталт “не по закону, а в насильницький спосіб”, щоб там не заявляли певні представники регіональної влади, та буде захищати місцеве самоврядування та державницькі (законні) позиції.

Детальніше за посиланням: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2934288636824300&id=100007295776028
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: громада,децентрализация,децентралізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.