Чому УПЦ проти приїзду Варфоломія

19 серпня 2021, 12:48
Власник сторінки
0
114

Чого боїться Московський Патріархат?

Зразу після оприлюднення запрошення президентом патріарха Варфоломія до України, у Московському патріархаті почали протестувати проти візиту, ще до того, як Варфоломій підтвердив участь. Керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) категорично заявлявив, що його церква проти візиту Варфоломія та лякає усіх глобальним релігійним протистоянням. Подібні заяви регулярно повторюються.

Московський патріархат ніяк не може змиритися зі самостійністю української церкви, позиціонує себе релігійним монополістом, з яким всі мають рахуватися і узгоджувати свої дії. Хоча єдиним суб’єктом, з ким мають узгоджувати свою релігійну діяльність іноземні духовні лідери – є держава Україна.

Більше того, ні зараз, ні 20 років тому, іноземні духовні лідери не їдуть на запрошення УПЦ (МП) та не збираються проводити спільні релігійні дії з нею. А отже усі ці протести і заяви є нічим іншим, як втручанням у діяльність інших релігійних організацій.

За банальними причинами релігійної конкуренції, бажанням позиціонуватися монополістом і головним суб’єктом, з яким усі мають узгоджувати свою діяльність, Московський патріархат приховує глибшу причину – прямо скажемо – несвідомого страху від таких візитів.

Коли до України приїздить папа чи патріарх то це свідчить, що Україна поліконфесійна країна, а не вотчина Московської патріархії. Це руйнує міф про канонічну територію РПЦ. Бо виходить, що тут є і греко-католики, і римо-католики. З якими теж треба рахуватися.

Це визнання України територією ПЦУ. А отже Московський патріархат тут у гостях

А у випадку з ПЦУ, то й взагалі виходить, що Варфоломій приїздить на запрошення очільника автокефальної церкви. На міжцерковному дипломатичному рівні це визнання України територією ПЦУ.

А отже Московський патріархат тут у гостях. Вони більше не володарі, а лише другорядні православні єпископи, з якими навіть не зустрічатиметься перший за честю православний ієрарх. Це для них страшенна образа. Увесь час вони жили, самостверджуючись своїм статусом, аж раптом все обернулося навпаки. І вчорашні невизнані стали визнані, а «канонічні» – неканонічними.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.