Облгази і обленерго: переділ під наглядом РНБО

21 липня 2021, 08:04
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
90
Облгази і обленерго: переділ під наглядом РНБО

Облгази та обленерго хочуть повернути у власність держави. Така думка в останні півроку перманентно з’являється у інформаційному просторі. І джерелом такого хайпу є РНБО і монополіст «Нафтогаз».

Проте, по-перше, юридичних підстав для таких дій немає. А сам правовий процес повернення до держави може зайняти не один рік. По-друге, держава технічного не готова повернути і управляти газовими і електричними мережами. Показовими були дві спроби «Нафтогазу» повернути собі контроль за газовими мережами. Це ж стосується теплокомуненерго, коли «Нафтогаз» вже тричі робить спробу підім’яти під себе окремі ТКЕ. Віднедавна апетити «Нафтогазу» зросли і тепер монополіст контролює частину ТЕЦ.

Якщо прослідкувати логіку появи інформації про повернення у державну власність облгазів і обленерго, то вперше це появилось під час чергового засідання РНБО.

Отже, 11 березня 2021 р.

Саме тоді стало відомо, що РНБО запустило процес повернення у державну власність «Донецькоблгазу». Формальною причиною стало обмеження газопостачання для місцевого теплокомуненерго. Але саме «Нафтогаз» дав вказівку «Донецькоблгазу» відключити «Донецьктеплокомуненерго» від газу. Можна сказати, що «Нафтогаз» підставив «Донецькоблгаз». Ось які байки тоді травив секретар РНБО Данілов: «Ви знаєте, що там з невідомих причин власники прийняли рішення відключити населення від теплопостачання, відключити від газу. Шляхом дослідження, яке провели в апараті РНБО, з'ясувалося, що власниками «Донецькоблгаз» є дві компанії, які чомусь зареєстровані в Гонконгу. По цим двом компаніям зараз буде проведена відповідна перевірка, і в разі виявлення тих чи інших порушень «Донецькоблгаз» буде повернуто в державну сферу управління найближчим часом».

В результаті «Донецькоблгаз» таки забрали, а ліцензію анулювали. Звичайно, правових підстав для цього не було.

Далі було 23 квітня 2021 р.

Рада громадського контролю при Національному антикорупційному бюро звернувся до секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексію Данилову з проханням ініціювати перевірку облгазів. Як кажуть: куди тільки НАБУ не сунуло свого носу. А тут навіть не НАБУ, а «рада громадського контролю» або інакше кажучи «активісти».

Не минає і двох тижнів і настає 5 травня 2021 р.

У цей день секретар РНБО Олексій Данілов звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням проаналізувати і направити до апарату РНБО структуру власників всіх енергетичних і газових компаній в Україні. Це стосувалося як виробників та продавців електроенергії, так і обленерго і облгазів. Водночас, прохання Данілова виглядало дивним, оскільки всі дані про власників є відкритими і не потребують спеціального секретного збору.

Проте, в результаті «утруски і усушки» у інформаційному просторі залишилися лише «санкції проти облгазів». Мовляв, РНБО може ввести санкції проти облгазів через борг перед «Оператором ГТС» на 10 млрд грн за відібраний і не оплачений газ з ГТС в якості виробничо-технологічних витрат. При цьому історія боргу облгазів перед «Оператором ГТС» стара як світ і всі знають, що тариф на розподіл для облгазів не покриває вартість купівлі технічного газу. У тарифі їм заклали 6 грн за куб, а газ зараз вже тоді коштував на ринку більше 10 грн за куб. От різниця і формувала штучний борг, яким потрясали у повітрі.

Звідси доволі простий висновок, що всі ці «рухи» РНБО і поширення думок про доцільність повернення газових і електричних мереж у державну (чи комунальну) власність – це чергова спроба переділити ринок розподіл газу і електроенергії. Чи то тривають пошуки формули деолігархізації, чи пошук формули зниження тарифів на газ і електроенергію. Хоча ті ж таки облгази і обленрего – це доставка, розподіл енергії. На ціну газу і електрики – не впливають.

Але тут є питання, яке випало із поля зору РНБО – це зношення мереж і занижені показники оплати вартості розподілу газу. Якщо ці мережі віддати у комунальну власність, то завтра тариф на розподіл зросте із космічною швидкістю, бо виявиться, що все потребує фінансування, а у влади або місцевої влади нічого немає у бюджетах.

Тому поява подібної інформації про необхідність віддати газові мережі – це радше шантаж і тиск в умовах росту ціни на газ і очікуваного росту ціни на електроенергію для населення. І за цим проглядається традиційний багаторічний інтерес «Нафтогазу», який завжди хотів повернути під свій контроль газові мережі. А тут якраз «вчасно» надійшла така ініціатива від РНБО, якою і планує скористатися «Нафтогаз».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: секретарь СНБО,облэнерго,Данилов,облгаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.