Рудьковський, ТЕС і Ахметов

25 червня 2021, 08:57
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
40
Рудьковський, ТЕС і Ахметов

Чи вистачить вугілля взимку 2021-2022 рр для ТЕС, якщо літо буде спекотним? Ні, не вистачить. І це вже зрозуміло по завантаженню ТЕС.

Перші декілька днів спеки показали, що ДТЕК Ахметова буде  спалювати вугілля на «убой», щоб заробити на продажі електроенергії. Але така бізнес-логіка вилізе боком уже у грудні 2021 року, січні-лютому 2022 року. Словом, повториться історія 2020-2021 рр, коли ТЕС Ахметова накопичили мало вугілля, спалили його для комерційних контрактів і потім виключили свої блоки зимою. І тим самим підштовхнули державу до імпорту електроенергії із Білорусії та Росії. Ходіння по граблях.

Чи свідомо займає таку політику компанія «СКМ» Ахметова у вугільній та електричній галузі? Свідомо. Ну що ж – така відповідь Ахметова Зеленському. І це неправда, що між Зеленським і Ахметовим зіпсувались відносини. Зеленський просто переріс «швидкі допомоги» 2019 року, які щедро виділяв Ахметов.

Між Зеленським і Ахметовим зараз дійсно багато питань. Про вугілля вже було сказано. Якби Герус не був статусі голови комітету Верховної Ради, то він би уже півроку гудів про шантаж з боку монополіста. Мені здається, що це краще називати переговорним процесом.

І збільшення ренти на видобуток руди для «Метінвеста» Ахметова – це лише частина переговорного пакету. Нагадаю, у тому пакеті – виділення державою 4 млрд. євро для ДТЕК на реконструкцію ТЕС з очистки викидів сірки. Точніше, «СКМ» Ахметова хоче, щоб держава профінансувала екологічні роботи, які мали вже давно виконати ДТЕК. Навіть можна почути шалені і крамольні для вуха громадянина країни ЄС пропозиції: без державної допомоги у Європі ТЕС також не ремонтували. Це неправда. Держава там точно не фінансувала реконструкцію приватних компаній.

Але в будь-якому випадку за таку допомогу від держави «Метінвест» буде готовий заплатити трохи більше ренти.

Тобто, питань багато. Можна до кінця терміну Зеленського вирішувати.

Звичайно, ми логічно дійшли до Рудьковського. До чого він взагалі тут? Його історія сьогодні не менш тісно пов’язана із взамовідносинами СКМ Ахметова, Зеленського, груп інтересів Офісу президента. Рудьковський сьогодні – це інструмент для впливу на Ахметова у питанні ТЕС, руди, 4 млрд. євро. Ну і заодно вирішення іще одного питання – по «Нафтогаз ДТЕК». Видобуток газу залишається в пріоритеті «СКМ», а тому Рудьковський як колишній власник «Нафтогазвидобування» має права, які може підтвердити суд. Це ж стосується іншого фігуранта цієї справи народного депутата Семінського, якого викрали і ніби-то у якого забрали частку компанії «Нафтогазвидобування».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Рудьковский,SCM (СКМ),Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.