Чому «Оператор ГТС» не просить Норвегію і США поставляти більше газу у ЄС?

18 червня 2021, 10:39
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
98
Чому «Оператор ГТС» не просить Норвегію і США поставляти більше газу у ЄС?

Усі зараз про Путіна і Байдена, і про Північний потік. Але це глобальні геополітичні питання. А я знову хотів би акцентувати увагу на місцевих прихованих талантах керівництва «Оператора ГТС».

Як кажуть, досвід кока-колою не проп’єш. Генеральний директор «Оператора ГТС» Сергій Макогон так сильно хоче і далі розвалювати ремонтувати систему ГТС, що вже перевзувся у повітрі і безстрашно підтримує усі ідеї Юрія Вітренка. Чого не зробиш заради того, щоб і далі справжній американець Федір Закусило та його компанії Vorex, Liberty Tool International, IEC Consulting Ltd перемагали у тендерах.

Макогон вже і газ із Середньої Азії готовий транспортувати. І керівнику «Оператора ГТС» «по барабану», що у Туркменистані і Узбекистані газу для України чи навіть ЄС просто немає. Немає. Усе йде і наступні десятиріччя буде йти у Китай. Ну із цим – все ясно.

У цьому контексті можна хіба згадати один відомий анекдот, коли мавпа бігала і не могла визначитись розумна вона чи красива.

Але фантастичні ідеї про середньоазійский газ – тут також все ясно. Проте, більший сміх викликають заклики Макогона до «Газпрому» збільшити поставки газу у ЄС. А що? Макогон чи його колишній керівник «Нафтогазу» Коболев проводили переговори із «Газпромом» щодо таких питань? Та ні, звичайно.

Але більш цікавішим є власне жалібне звинувачення «Газпрому» у тому, що російська компанія не хоче збільшувати поставки газу у Європу, де зросли ціни на газ до 350-370 дол за 1000 куб. м. Макогон висловлює просту як п’ять копійок ідею: нехай Росія віддає свій газ дешевше.

«Це зловживання« Газпромом »домінуючою позицією на ринку газу ЄС і на Європейська комісія повинна звернути на це увагу. Оскільки« Газпром »володіє монопольним правом на експорт з Росії, тому тільки «Газпром» теоретично має можливість збільшити поставки з боку Росії. Зараз Україна постійно пропонує ринку 62 млн куб. м на добу додаткових потужностей, але «Газпром» не поспішає їх використовувати. І це цілком зрозуміло - навіщо докладати зусиль для зменшення ціни, по якій ти продаєш газ?», - каже Макогон.

А де звернення Макогону до норвезької компанії Equinor (екс-Statoil) і американських компаній із закликом привезти багато-багато мільярдів дешевих молекул свободи (газу)? Чого ж так слабо, пане Макогон? А? Та ж таки Норвегія має приблизно однакові позиції із «Газпромом» по обсягам продажу газу у ЄС. А, я зрозумів. «Це ж інше». Або зрозумілою для вас мовою: «это другое».

І взагалі проблема не у «Газпромі». Європейські компанії і трейдери сьогодні не готові замовляти додаткові обсяги газу у «Газпрому», бо в контрактах поділений газ по «контрактній» і «біржовій» ціні. У всіх зрештою різні домовленості з «Газпромом». І якщо компанії зараз виберуть більші обсяги газу по дешевшій контрактній ціні, то у жовтні-грудні 2021 року можуть «попасти» і будуть купувати іще дорожчий біржовий газ. Тому купувати російський газ не хочуть самі європейці. Хоча наскільки відомо активно ведуть переговори з «Газпромом» про ціну і поставки.

І все таки не можу заспокоїтись чи буде Макогон записувати звернення до США і Норвегії з приводу термінових і рятівних обсягів газу для ЄС? Можна відразу до Байдена звернутись.

Звичайно, краще би Макогон переживав би не за європейців і «Газпром», а за народ України, якому із щедрої руки «Нафтогазу» можуть «влупити» європейські ціни на газ – до 15-18 тис. грн. за 1000 куб. м. Ну але хіба може у такий тяжкий час керівництво державної компанії «Оператор ГТС» відволікатись на такі дрібниці?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,ГТС,Газпром
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.