«Оператор ГТС»: барига газового ринку

25 травня 2021, 09:33
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
572
«Оператор ГТС»: барига газового ринку

Коболева звільнили, але його справа живе. Компанія «Оператор ГТС» продовжує неприховано лобіювати свій варіант законопроекту №3800 про вирішення проблеми боргів на ринку газу.

У помічники собі взяли скандального Геруса. Так-так, саме того Андрія Геруса, який є головою комітету Верховної Ради з питань енергетики і який голови із ринку електроенергії не висовує. Геруса довго не довелось просити і вже на раз-два комітет організував підтримку законопроекту «Нафтогазу».

«19 травня Комітет ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг сімнадцятьма голосами підтримав законопроект №3800, який передбачає запровадження спеціальних розподільчих рахунків. Це дає нам надію, що завдяки такому механізму найближчим часом проблема нарощування боргів та значних неоплачуваних відборів газу з української ГТС буде вирішена раз і назавжди. Закликаємо найближчим часом розглянути законопроєкт в сесійній залі парламенту», – прокоментував гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Правда, важко зрозуміти радість Макогона. Адже законопроект «Нафтогазу» веде ринок газу і облгази трагічним шляхом теплокомуненерго - до боргів і банкрутства. Альтернативний законопроект №3800-1 передбачає проведення взаємозаліків між учасниками ринку газу. «Нафтогазу» таке не підходить.

До того ж радість Макогона і «Оператора ГТС» про розподільчі рахунки взагалі не піддається розумінню. Адже розподільчі рахунки продемонстрували свою неефективність на ринку ТКЕ. І сьогодні тепловики залишаються без грошей навіть на зарплату і поточний ремонт. Політика «Нафтогазу» періоду Коболева була зрозуміла – зачистити поле продажу і транспортування газу під свої компанії. З цією метою у тому числі і з’явився законопроект «Нафтогазу» №3800. Якою буде позиція нового керівника «Нафтогазу» Юрія Вітренка скоро стане зрозуміло: або продовжити політику Коболева на монополізацію ринку газу і знищення його учасників, або бути рівноправним учасником цього ринку.

Але поки що «Оператор ГТС» займає відверто лобістську позицію. Адже навіть у питання боргів облгазів за технологічний газ (10 млрд. грн) «Оператор ГТС» не послідовний і мовчить про те, що розрахунки за газ ВТВ (виробничо-технологічні витрати) поступово надходять.

Ну, керівникам «Оператора ГТС» не вигідно признати, що компанія роздула із мухи слона і фактично проблеми не існує. НКРЕКП передбачив у тарифі облгазів 5 млрд грн. на технологічний газ ВТВ і вони будуть виплачені оператору. У тарифі газ ВТВ рахується по 5,8 грн за кубометр.

Тому закономірно, що всі питання інших боргів Сергій Макогон і «Оператор ГТС» мають вирішувати із НКРЕКП. А Оператор ГТС цього робити не хоче. Тому що хоче і далі заробляти на послугах балансування газу. А це не багато не мало – 4 млрд. грн. Саме стільки «Оператор ГТС» заробив у 2020 році за такі послуги. Всього заробіток компанії склав 10 млрд. грн. На хвилинку – 40%! Звичайно, що «Оператор ГТС» буде триматись мертвою хваткою за балансування газу. При цьому «Оператор ГТС» по нормативним документам НКРЕКП не може заробляти на таких послугах. Ага, відразу. Хто ж відмовиться від 4 млрд грн? Як казав герой анекдоту «так і живу на ці три прОценти».

Стосовно споживачів, то вони не повинні ставати заручниками маніпулятивних дій «Оператора ГТС», який перетворився на баригу ринку газу. Ніхто населенню не буде нараховувати додаткові обсяги за більш високим тарифом. Зрештою, з цією ціллю також змінили Коболева і прийшов Вітренко, що спробувати навести порядок. Можливо навіть і газ подешевшає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ГТС,Нафтогаз,облгаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.