Російське коксівне вугілля Ахметова проти російської електроенергії Пінчука

15 квітня 2021, 09:23
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
63
Російське коксівне вугілля Ахметова проти російської електроенергії Пінчука

Нардеп від Євросолідарності Петра Порошенка Олексій Гончаренко підтвердив статус борця із білоруською та російською електроенергією.

Якийсь неймовірний галас піднявся щодо можливого зниження тарифів на електроенергію до 90 коп за кВт. Не буде такого. От не буде і все. Не для того МВФ цю квіточку раду ростив. Тому логічно, що рада провалила голосування за такі законопроекти.

На цьому фоні нардеп від Євросолідарності Петра Порошенка Олексій Гончаренко підтвердив статус борця із білоруською та російською електроенергією. Ну і що з того, що це сталося під час розгляду питань тарифів на електроенергію для населення. Адже імпорт електроенергії немає стосунку до тарифів для населення.

До позиції Гончаренка немає чого додати – його аргументи поки що незмінні. Я би навіть і не згадав про Гончаренко, але окремі незалежні ЗМІ виявили інтерес до такої патріотичної позиції Гончаренка )

«Подивіться що відбувається з енергетикою. Поки Путін брязкає зброєю на наших кордонах ми продовжуємо відправляти сотні мільйонів гривень за російську і білоруську електроенергію. Скажіть мені, що ще має статися, що ви нарешті внесли рішення щоб зупинити покупку російсько електроенергією?», - заламував традиційно руки Гончаренко.

Жаль, що Гончаренко не вимагає від Зеленського пояснення про отримані гроші «Оператором ГТС» за транзит російського газу, не згадує імпорт 85% російсько-білоруських нафтопродуктів, ядерного палива, зрештою. Якось навіть дивно, що Гончаренко не згадав вугілля. Ми імпортуємо вугілля на 1,7 млрд. дол. І з них рівно 1 млрд. доларів Україна віддала Росії. Ось де грунт для виступів Гончаренка! Ось де неоране поле для народного депутата! Це ж скільки Гончаренко може залізничних станцій об’їхати, скільки ешелонів зупинити для перевірки (запитати чий угольок веземо? лаври Семена Семенченка звільнились), скільки вагонів перевірити. Можна собі в допомогу навіть взяти якесь крило патріотичних сил (якщо захочуть)».

Ну і що з того, що мова зовсім не про енергетику, а про металургію і коксівне вугілля. Це ж також «точка тиску» Росії на Україну? Електроенергію імпортує Пінчук із своїм «Дніпросталь енерго». А вугілля везе SCM Ахметова для своєї металургії, для «Метінвеста». Ні, я звичайно розумію, що Гончаренко в носі мав коксівне вугілля. І на нього не справить враження те, що Україна імпортує 2/3 коксівного вугілля із Росії. Це за підсумками 2020 р. І «нічо», живемо. Ахметов привіз собі 6 млн тонн коксівного вугілля із Росії, бо альтернативи немає. Ні, в останні роки SCM, Метінвест намагаються вирішити це питання. Навіть купили у Нусенкіса шахтоуправління «Покровське», щоб зменшити залежність від імпорту коксівного вугілля. Але це лише частково вирішує проблему. Як мінімум іще до 0,5 млрд. доларів щороку Ахметов буде віддавати Росії за вугілля. Імпорт електроенергії із Росії у першому кварталі 2021 р. склав трохи більше 100 млн. кВт-год. Тут навіть рахунок мізерний і складає декілька мільйонів доларів.

Так от про Гончаренка. Я також думаю, що імпортувати електроенергію за умов можливостей виробляти її в Україні – стратегічно неправильне рішення. Але все таки Гончаренку потрібно приділяти увагу і всім іншим російським енергоносіям: транзиту газу, нафтопродуктам, ядерному паливу, вугіллю. Це буде по-європейськи і солідарно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Пинчук,электроэнергия,SCM (СКМ),кокс,Ринат Ахметов,уголь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.