Ахметов хоче від держави 4 млрд. євро на модернізацію ТЕС

05 квітня 2021, 08:21
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
100
Ахметов хоче від держави 4 млрд. євро на модернізацію ТЕС

СКМ Ахметова буде переконувати державу у тому, що потрібно фінансувати ремонт ТЕС. Всього на всього від України вимагають 5 млрд. доларів.

Компанії Ахметова будуть пропонувати державі виділити гроші для зменшення викидів сірки на ТЕС. Приватних ТЕС, на хвилинку. І коли ці підприємства купували, то чітко знали, що настане день, коли потрібно було вкладати гроші у модернізацію. Але в силу напевно життєвих труднощів це питання у Ахметова відкладали.

Так, дійсно, для ДТЕК залишається мало часу, щоб виконати свої зобов’язання для реконструкції ТЕС. А тому хоч тушкою, хоч чучелом, але СКМ Аметова буде переконувати державу у тому, що потрібно фінансувати ремонт ТЕС. Всього на всього від України вимагають 5 млрд. доларів. І це для початку. Потрібно більше.

Процес уже розпочався і доволі активно триває. Поступово популярним стає Національний план скорочення викидів. Але ми на ньому свою увагу не будемо зупиняти. Це лише загальна назва, яка не передає глибину схеми, за яку повинні заплатити споживачі, пересічні українці. Про це фактично прямо кажуть як і в «Укренерго» (коли лякають проблемами під час наступних опалювальних сезонів), так і в «Центренерго», де констатують провал підготовки до виконання планів із зменшення шкідливих викидів.

Тарифи для населення повинні зрости у тому числі, щоб були кошти на зменшення викидів для ТЕС Ахметова.

Суть усіх цих дій СКМ полягає у тому, щоб скинути із свої плечей зобов’язання провести заходи з пилеочищення і сіркоочищення. Ну і перекласти це звичайно на державу. Звичайно, отримання грошей від України буде проходити під модними еко-френдлі обіцянками. А екологічність, енергоефективність і відновлення економіки – будуть лише красивими і головне сучасними словами, якими будуть описувати по факту старий фонд теплових електростанцій.

Сьогодні є декілька варіантів створення ситуації, коли державні гроші підуть на потреби ТЕС. Є проекти законів №3632 (проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання зменшення обсягів скидів), №3543-1 (про внесення змін до податкового кодексу України щодо стимулювання зменшення обсягів скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, викидів в атмосферне повітря та розміщення відходів), №3631 (проект закону про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо стимулювання зменшення обсягів скидів). За цими складними і голосними назвами стоїть перерозподіл коштів і їх спрямування на потреби ТЕС Ахметова.

Загальна вартість екологічного «ремонту» ТЕС до 2033 року складає 5,5 млрд дол. І саме у найближчих роках (2024-2025 рр) потрібно буде викласти найбільшу суму – 1,5 млрд. дол.

При цьому всьому без програми зменшення викидів не обійтися. У тому тут питання виключно до держави. Або змусити Ахметова самому шукати кошти, або перекласти все на населення та інших споживачів, або сама держава візьме на себе це питання.

Для СКМ це питання важливе в цілому через призму закредитованості своїх холдингів – ДТЕК і Метінвесту. Це дало гримучу суміш для СКМ Ахметова – тепер ця компанія буде вічним боржником. І хоча часто люблять розповідати про непов’язаність питань кредитів для Ахметова і питань екологічної модернізації, але цей зв'язок був, є і буде. Уявіть собі, що скажуть кредиторам ДТЕК чи Метінвеста, коли стане відомо, що ці компанії забруднюють наше унікальне середовище планети Земля? Та їх там з’їдять і не подавляться. Грета Тунберг заради цього вивчить прізвище Ахметова і назву країни Україна. А Пінчук дасть грант екс-депутату Лещенку, щоб він розбив палатку під домом Грети та слізно її просив врятувати екосистему України від Ахметова.

Насправді Ахметов став жертвою стратегічного прорахунку. Ну не знав же він, що у 2014 році економіка України обвалиться, а частина бізнесу залишиться на неконтрольованих територіях. І красивий бізнес ТЕС не можна буде продати навіть із доплатою. І навіть взяти кредити проблематично. Політичний бік справи залишимо у спокої, хоча він дуже важливий.

Словом, Ахметов потрапив у пастку екологічних наративів, а тепер хоче втягнути у неї і державу. Що би ми робили якби не було депутата Безуглої та її золотої фрази про «наративи» )) Тому зусилля Ахметова і ДТЕК щодо будівництва сонячних і вітрових електростанції будуть марними. Адже його головний актив, яким є вугільні ТЕС, буде тягнути бізнес донизу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),тэс,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.