ДТЕК закриває свої шахти

18 березня 2021, 10:43
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
87
ДТЕК закриває свої шахти

ДТЕК Ахметова закриває невелику частину своїх шахт. Непопулярне рішення. Кому воно сподобається? Нікому.

Але таке ж рішення про закриття буде ось-ось ухвалено і державою щодо своїх шахт. Там проблем набагато більше.

Тому нічого дивного у цьому немає. Схожі проблеми і в Ахметова, і в держави – висока собівартість видобутку вугілля, зростання ризиків аварійних випадків. Формально ДТЕК закриває до 2024 року 4 шахти – Благодатна, Сташкова, Степова і Ювілейна. Скоріше за все до 2025 року список поповнить іще мінімум 2 шахти. Є такі думки.

Тобто, Ахметов не закриває шахти, тому що не хоче давати роботу шахтарям. Примітивно так вважати. Якби держава видала ДТЕК дотацію на ті шахти, що вони закривають, то працювали би всі собі спокійно далі. Грошей немає ні у держави, ні у Ахметова. Можна звичайно посміятись, коли чуєш слова «немає грошей у Ахметова» після публікацій чергових рейтингів про його 7,6 млрд. дол. Але рейтинги рейтингами, а фінансова реальність інша.

Заяви представників профспілки шахт, що закривають, логічні і правильні. Але що дійсно може зробити Ахметов у цій ситуації? Перевести їх на інші шахти. І то не всіх. Така реальність. Максимум, що правильно роблять профспілки – торгуються із Ахметовим. Аби отримати не кращі, а просто хороші умови після закриття шахт. Тут все правильно.

Водночас, глобальна бізнес-логіка Ахметова дуже проста. Старі ТЕС модернізувати ніхто не буде. Нові будувати також ніхто не буде. У такому випадку інвестувати мільярди доларів у розвиток нових шахт (ну, щоб була робота для шахтарів) – недоцільно. От ми і прийшли до причини закриття шахт. Це ж стосується і державних шахт. До речі, якби не було ситуації із Донбасом, коли значна частина шахт Ахметова залишилася поза контролем ДТЕК, то Ахметову потрібно було щось придумати аби пояснити суспільству закриття шахт. А те, що цей процес стосувався і Донбасу – безумовно.

Тому Ахметов не винен. Така концепція була зрозуміла іще в кінці 90-х років, коли завершився перший великий етап скорочення видобутку вугілля в Україні.

Ясно, що зараз ДТЕК буде переорієнтуватися на ринок відновлювальних джерел енергії. Адже для чого було будувати гігавати потужностей сонця і вітру? Тому закриття шахт Ахметовим іще раз підтверджує банальну істину деіндустріалізації України, що потягнуло за собою незворотні процеси і в генерації електроенергії, і в вугільній сфері.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.