Хула-хуп від Ахметова

03 березня 2021, 17:18
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
121
Хула-хуп від Ахметова

Телеграм канал Монополіст пише, що ДТЕК Енерго обманює і насправді у нього не збитків на 19 млрд. грн, а навіть дуже багато прибутків.

Але вони це не називають прибутками, а називають це operating cash flows. Ну і хай називають. Мають право.

Ну, насправді, фінансова звітність – це така штука, що її можна крутити як хула-хуп. Щоб не повторювати, що пише Монополіст про фінансові результати ДТЕК Енерго– самі почитаєте. Навіть дуже пізнавально. https://t.me/monopolistua/198

Я би звернув увагу на те, що такі дії компанії Ахметова все таки обгрунтовані. Ну, уявіть собі, що ви і є Ахметов. І ви знаєте, що у кінці 2020 – на початку 2021 р. вам мають дати відповідь кредитори – будуть вони продовжувати термін виплати євробондів чи ні. Ну, добре. Будуть-будуть продовжувати. Це апріорі зрозуміло і для Ахметова, і для тримачів бондів. Але для ухвалення правильного рішення, із правильними цифрами потрібно мати правильну фінансову звітність за 2020 рік. Грубо кажучи, варіантів багато: а) компанія ДТЕК Ахметова страждає, б) компанія ДТЕК виживає, в) у компанії Ахметова все добре. Щоб продовжити євробонди потрібно вибрати правильний варіант відповіді. От у ДТЕК і зробили правильний вибір. Вони у своєму звіті для кредиторів натякнули, що «компанія ДТЕК страждає». Ну а як розцінювати те, що майже 19 млрд. грн збитків? Кредитори звичайно сльозу не пустять, але врахували це при ухваленні позитивного рішення, що в принципі і було заявлено у лютому цього року.

Так, звичайно, минулий 2020 рік був тяжкий для всіх. Всі споживали менше електроенергії. Та й тепла зима 2020 року (січень-березень) також дала негативний результат. Тому нічого дивного в тому, що ДТЕК Енерго знизило показники. Все логічно. Але збитковою, схоже, діяльність не була.

Знову ж таки ТГ канал Монополіст правильно зауважив, що збитки компанії Ахметова – це не зовсім збитки. Там тільки 15 млрд. грн – це переоцінка фінансових інструментів і переоцінка валютного боргу з урахуванням девальвації гривні.

Питання збитків ДТЕК Енерго закономірно викликало інтерес журналістів. Навіть просто з позиції розібратись і зрозуміти «для чого?» Особливо посмішило питання «це початок кінця ДТЕК чи жахливий кінець без кінця». Я аж засмівся від такого формулювання. Компанія Ахметова переживе іще багатьох із нас ) Тому за неї переживати не варто. Інше питання – хто буде власником, хто буде управляти компанією, яке буде місце на ринку компанії і взагалі яка перспектива подальших фінансових показників ДТЕК. Це вже питання близького і далекого майбутнього енергетичного бізнесу Ахметова.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.