Газові граблі "Центренерго"

18 січня 2021, 12:08
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
80
Газові граблі  Центренерго

Т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко схоже іще не до кінця зрозумів, що він знаходиться не у бізнес-компанії, а вже на політичній посаді.

І його ідеологія «тільки бізнес, нічого особистого» приводить не до аплодисментів, а до все більших скандалів. Як це вже було із тарифами на газ і  електроенергію, поставками газу із Росії. А тому Вітренко не може зупинитися і фонтанує все новими ідеями.

Власне, новою ідеєю Вітренка, але старою для енергоринку, стало включення газомазутних блоків на «Центренерго». Формально із Вітренка як з гуся вода. Дефіцит в енергосистемі є? Є. Рятувати ситуацію потрібно попри максимальне включення в роботу АЕС? Потрібно. І попри те, що на електрогенеруючому ринку т.в.о. міністр Вітренко новачок (не той, що отрута), але він вже знає – єдиним «правильним» рішенням є включення в роботу газомазутних блоків державного «Центренерго».

Ну як державного – на «Центренерго» вже скоро як два роки хазяйнують «зрозумілі» для Ігоря Коломойського менеджери (тепер Вітренку доведеться пояснювати як же ж так сталось, що він підіграв Коломойському). І вони вже не перший сезон включають газомазутні блоки. Перший раз системно це відбулось у квітні-травні минулого року. Тоді Міненерго критикувало такі дії державної генерації, оскільки на складах ТЕС залишалось 1,5 млн т вугілля. І використання цього вугілля означало для вугільних шахт банальну виплату заробітної платні. А хто забув – весною був іще той жорсткий локдаун для всієї економіки у порівнянні із зимовим святковим локдауном.

Тепер Міненерго не критикує, а навпаки схвалює запуск блоків. «У нас не вистачає вугілля на складах і з наступного понеділка ми включаємо газомазутні блоки, тому що спостерігається дефіцит електроенергії», - каже Вітренко і, напевно, скрушно зітхає. Але те, чого не хоче додати Вітренко, додає керівник «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв – спалювати зараз газ економічно невигідно. Ціна-то на нього зараз ого-го. Дешевше вугілля. Але це не зупиняє «Центренерго». Хоча частину необхідного поточного обсягу вугілля для «Центренерго» поставить ДТЕК за рахунок збільшення поставок до 100 тис. т. Також додаткові обсяги підуть із Казахстану і з шахти «Обухівська» у Росії, яка належить ДТЕК.

Звичайно, Вітренко лише декілька тижнів на посаді міністра. І з нього можна лише спитати чому він після пікового холодного тижня, який скоро закінчиться, - не проведе розслідування чому «Центренерго» посеред зими опинилось без вугілля? І навіть не спробувало знаючи про морози попередити кризову ситуацію, коли доводиться витрачати державні гроші для закупівлі дорогого газу. Так, дійсно, загальні запаси на ринку вже зараз впали до рівня 400 тис. т. Але на це є свої причини. Ті ж таки ТЕС ДТЕК половину зими працювали з перевищенням виробітку електроенергії запланованого балансом, який затверджувало Міненерго. Лише в грудні ДТЕК виробив на 50% більше електроенергії. Це додатково 1,14 млрд. кВт-год. А це на хвилинку – 600 тис. т вугілля. На початку сезону у ДТЕК було 2,1 млн. т вугілля. Тобто, лише за грудень – не зовсім холодний місяць по міркам нормальної зими – спалили 30% своїх запасів. Так, там причина також зрозуміла – нестабільний графік виходу із ремонтів блоків АЕС. Чому так сталось і яка активна чи пасивна роль у цьому процесі «Енергоатому» - іще одне питання для Вітренка.

Морози полишать Україну через два дні. Можна сказати, що кризову ситуацію (а вона таки була кризова по оцінці дефіциту з боку «Укренерго») практично наполовину пройшли. Усі доклались і докладають зусиль для вирішення проблеми. Кожен по своєму. ДТЕК збільшує свій видобуток і везе додаткове імпортне вугілля. «Центренерго» палить дорогий газ. «Енергоатом» запустив максимальну кількість робочих блоків.

Але є питання подальшого майбутнього – лютого і березня. Яким буде баланс виробництва і споживання електроенергії? Також потрібно розуміти скільки вугілля потребуватиме система до кінця опалювального сезону, а також скільки цього вугілля буде імпортуватися і скільки буде забезпечено власними силами України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Витренко,Центрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.