Вітренко, вугілля та імпорт електроенергії із Росії

12 січня 2021, 13:56
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
70
Вітренко, вугілля та імпорт електроенергії із Росії

Т.в.о. міністра енергетики Вітренко зосередив усі свої сили на порятунку українських споживачів від дорогого газу.

Вітренко і в профіль, і в анфас позує та розповідає про «хаб мінус» та дешевий газ для народу. Звичайно, це все він робить не з власної ініціативи. Він скромний «труженик орала». Міністр продовжує «партійну лінію» президента Зеленського. Термінове засідання та заяви Зеленського про справедливу .ціну на газ для населення – лише підтвердження цього.

Проте, схоже, що Вітренко допускає традиційну для багатьох реформаторів помилку, коли звертає увагу лише на одну проблему на ринку. За переживанням «за народ» Вітренко зовсім не слідкує за ситуацією на ринку вугілля для ТЕС і ТЕЦ. А там іще пару тижнів і можна буде на складах у футбол грати. Вугілля не буде. Зараз запаси скорочуються до рівня 600 тис. т. Запасів на рівні у 400 тис. т буде досягнуто якраз на Водохреща. Цьому посприяють морози, які триватимуть всього лише декілька днів. А що далі?

А далі буде перегляд балансу виробництва-споживання електроенергії. Напевно буде чергове засідання. Добре, якщо не РНБОУ. Тому що масштаб проблеми тут не менший, ніж високі тарифи на газ для населення. Тому дивно якраз не бачити від Вітренка, - який точно «в курсі» проблеми, – реакції, планів «перемоги», розлогих постів т.в.о. міністра про роль АЕС-ТЕС-ГЕС, можливо навіть критики спекуляцій на ринку електроенергії. І взагалі його, як завжди, цінної думки у пошуку відповіді на питання «куди поділось вугілля». Але всього цього немає. Є мовчання Вітренка. І або він не знає, що сказати, або його «мозок» іще не отримав достатньої інформації «що робимо, куди біжимо».

Проблема ж традиційно у ціні електроенергії. Для збереження фінансової можливості для ТЕС закуповувати вугілля ціна має становити не менше 1700-1800 грн за МВт-г. Зараз вона нижче 1300 грн. При такій ціні в оперативному режимі замовити і завезти вугілля практично не можливо.

Поточна історія із постійними ремонтами блоків АЕС, несистемністю дій «Енергоатому» у цьому питанні, більшою завантаженістю ТЕС протягом осені-зими 2020 р. – це фон роботи енергосистеми у 2020 році. Критичним фактом сьогодні є власне скорочення запасів вугілля на складах ТЕС.

Як варіант можна звичайно перекриватись імпортом електроенергії із Білорусії і Росії. Заборону на імпорт зняли. Потихеньку поставки із Білорусії йдуть. У випадку більшого дефіциту вугілля і відсутності можливості роботи ТЕС на ринку складеться ситуація критичної необхідності імпорту електроенергії в таких обсягах, які зможе закрити виключно Росія. І тут постає, власне, питання до Вітренка – чи він готовий вслід за підвищенням тарифів на електроенергію підтримати також непопулярне рішення про імпорт електроенергії із Росії? Ну, як підтримати – своєю бездіяльністю схвалити такі дії на ринку електроенергії. Думаю, що політично Вітренко не готовий до такого рішення. Тому наразі і зберігає мовчанку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Россия,электроэнергия,Витренко,уголь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.