Тарифи на електроенергію зросли мінімально

29 грудня 2020, 11:16
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
200
Тарифи на електроенергію зросли мінімально

Сталося те, чого так боялись політики і останні два роки лякали цим народ. Уряд підвищив тарифи на електроенергію для населення.

Точніше, підвищив лише тариф для споживання електроенергії до 100 кВт – було 0,90 грн, стало 1,68 грн. Другий тариф - більше 100 кВт – залишився без змін. Заради справедливості потрібно сказати, що і влада, і політики, і сам народ розумів, що підвищення мало відбутися. І якщо народ це просто відчував, бо навколо усе дорожчає, ціни зростають (газ, наприклад, зріс у ціні у два рази), то влада і учасники ринку електроенергії чітко розуміли ризики подальшого «заморожування» проблеми тарифів для населення.

Та й проблема відома для всіх. Затрати на виробництво електроенергії на всіх видах генерації (АЕС, ТЕС, ГЕС) не покривають вартість електроенергії для населення. І як це не парадоксально, але навіть тариф 1,68 грн не дозволяє вийти на нульовий рівень затрат. Адже із цієї суми практично 1,6 грн йде на оплату доставки, транспортування електроенергії до споживача. Тобто, тепер поставки електроенергії для населення будуть лише менш збитковими. Відповідно, це половинчасте рішення. І рано чи пізно, але доведеться ухвалювати наступну частину рішення і приводити тарифи для населення до економічно-обґрунтованого рівня. Скоріше за все це відбудеться уже у 2021-2022 рр.

На сьогодні обгрунтованами тарифами на електроенергію для населення можна вважати коридор у 2,5-4 грн. І це мінімум, як би не прикро це було чути самим споживачам.

Взагалі якби підвищення тарифів на електроенергію не відбулося, то ринок електроенергії іще швидше наближався би до колапсу. Основний постачальник електроенергії для населення на умовах ПСО – це компанія «Енергоатом». І попередні борги та поточні борги «Гарантованого покупця» перед «Енергоатомом» становлять більше 25 млрд. грн. Сумарно поточні борги на ринку електроенергії наближаються до 40 млрд. грн.

Звичайно, у підвищенні є суттєвий «баг». По-перше, це зроблено «день у день», а не хоча би із попередженням за 3-6 місяців наперед. І морально, і фінансово це дало би можливість споживачам підготуватись. По-друге, підвищення мало би передбачати 3-4 етапи як це було у 2015-2017 рр. Це також вплинуло би краще на платіжну дисципліну. НКРЕКП разом із урядом не розробило і не представило поетапної програми підвищення. Звичайно ж треба згадати нового в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, якого зараз усі пов’язують із підвищенням тарифів на електроенергію для населення. Хоча він взагалі не має жодного формального відношення до ухвалення подібного рішення - це рівень Кабміну. Та й він був призначений в.о. міністра лише тиждень тому. Наївно вважати, що це саме Вітренко підвищив тарифи для населення.

Також недопрацюванням є відсутність розуміння скільки додатково коштів після росту тарифів потребуватиме програма субсидій для населення. Скоріше за все це вже в ручному режимі буде вирішувати уряд у 2021 році.

Попри підвищення тарифи для населення в Україні залишаються найнижчими у Європі. За даними Євростату (офіційна статистика ЄС) середні ціни на електроенергію для населення у першій половині 2020 року були найнижчими у Болгарії, Угорщині та Естонії – 10-12 євро за 100 кВт/год. Найвищі тарифи були у Німеччині, Бельгії, Данії – 28-30 євро. Якщо брати до розрахунку усереднені дані по цінах на електроенергію в країнах ЄС, то вони були майже у 5 разів вищими, ніж для населення в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,тарифы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.