На тлі заяв США про посилення впливу в чорноморському регіоні, Україна має форсу

30 листопада 2020, 20:25
Власник сторінки
історик, юрист
0
23
На тлі заяв США про посилення впливу в чорноморському регіоні, Україна має форсу

Україні слід посилити співпрацю з країнами цього регіону, передусім з Грузією та Вірменією, і намагатися сформувати військово-політичний блок з дружніх для себе країн. Це завадить Росії зайняти панівне становище в акваторії Чорного моря.

Завершення війни у Нагірному Карабаху посилило позиції Російської Федерації в регіоні. США і країни НАТО намагатимуться розширити співпрацю з Грузією, Вірменією, Азербайджаном і Туреччиною, аби остаточно не втратити домінування на Кавказі. Україна має скористатися цією ситуацією – створити військово-політичний блок з дружніми країнами регіону і домогтися повноцінного членства в НАТО.

Переконаний, що останні заяви екс-командуючого сухопутними військами США у Європі Бена Годжеса, свідчать про зміну позиції Вашингтона щодо ролі пострадянських держав та їхніх можливостей вступу до Північноатлантичного Альянсу (НАТО) на фоні втрати позицій США у регіоні Нагірного Карабаху.

Нагадаю, екс-командуючий сухопутними військами США в Європі Бен Годжес заявив, що Захід поступився Кремлю ініціативою в Нагірному Карабасі. За його словами, це сталося через нездатність США впевнено й послідовно конкурувати у регіоні Чорного моря та на Південному Кавказі. Він зазначив, що «для США і Європи залишатися збоку – більше не є життєздатним варіантом». Саме тому екс-командувач пропонує своїй країні зміцнювати відносини з Вірменією, Грузією, Туреччиною і Грецією.

Водночас, Годжес підкреслив, що США повинні надіслати Грузії запрошення негайно приєднатися до НАТО. На його думку, ці заходи відверто натякнуть Кремлю, що регіон Кавказу – Чорного моря стратегічно важливий для США.

На мою думку, генерал-лейтенант наголосив на необхідності розширення співпраці США та інших країн-членів НАТО, з країнами Закавказького регіону – Грузією та Вірменією, через втрату домінування Сполученими Штатами на Кавказі. Тому Україна має обов’язково скористатися цим моментом.

Заяви деяких експертів про те, що вірмено-азербайджанський конфлікт призвів до послаблення Росії у регіоні, не мають під собою жодного підґрунтя. Навпаки, Кремль отримав додаткові бонуси у вигляді військової присутності на території Азербайджану. Мається на увазі не лише невизнана Республіка Арцах, а і Нахічевань, чого раніше не можна було припустити навіть теоретично.

10 листопада прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підписав спільну заяву з президентами Азербайджану та Росії про припинення війни у Нагірному Карабасі. В результаті бойових дій, з 27 вересня у регіоні загинули понад 2300 військових Вірменії.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.