Про загальне виборче право та одні і ті ж граблі

09 вересня 2020, 14:49
Власник сторінки
0
1254

Розділ ІІІ Конституції України гарантує кожному громадянину право на вільне волевиявлення. Крапка. Це основа. Фундамент, на якому має бути побудоване вільне та демократичне суспільство.

Але є купа але… Корумповані політики, іноземні спецслужби, брехливі ЗМІ – ось лише початок довжелезного списку тих, хто хоче якимось чином вплинути на волевиявлення населення та звернути голоси на свою користь. Вони відшукують дірки та слабкі місця виборчого законодавства, маніпулюють та перекручують факти в підконтрольних ЗМІ, видають реконструкції парків та зведення дитячих гойдалок за наші з вами податки – за свої власні заслуги. Зрештою, наші голоси просто купують, як на недільному ярмарку купують пучок петрушки, але трохи дорожче.

Єдиний і цілком достатній доказ недосконалості виборчого законодавства та неготовності суспільства до демократичних виборів це наш політикум. Народні обранці, один раз схопивши Бога за бороду, спускаються з Олімпу (ну тобто відвідують свій виборчий округ) десь за три місяці до початку виборів. Вони знімають креативний відеоролик, урочисто відкривають шкільний туалет, з натхненним обличчям вручають вчителям годинник «Монтана», а після виборів зникають, щоб наступного разу з’явитися на районі перед наступними виборами.

Як з цим боротися? Встановити виборчі цензи – за сплаченими податками, несудимістю, освітою, власністю – заборонено Конституією (див. абз. 1). Брати кожного, хто на перший погляд видається особою з низькою соціальною відповідальністю, за ґудзик і вести роз’яснювальну роботу – ніяких людських ресурсів не вистачить. Спалити паспорт бабці – сам же стареньку і повезеш поновлювати…

Вихід єдиний – мисліть критично! Критично сприймайте інформацію в новинах про внесок кандидата в будівництво дитячого садочка за бюджетні кошти. Не дивіться пропагандистські ток-шоу. І головне – пам’ятайте дві речі: 1) хто голосував за популістичні обіцянки у 1918, їв своїх дітей у 1933; 2) ст. 160 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність як для тих, хто купує голоси, так і для тих, хто їх продає.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Гречка,вибори,підкуп виборців
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.